Olympiacos_Bayern_MunichBC_Euroleague_2021_RedView
9 Ιανουαρίου, 2021
Banner

Με νίκη στη νέα χρονιά και δεύτερο γύρο της Euroleague

Ο χθεσινός αγώνας με την Μπάγερν στο ΣΕΦ, ήταν ο πρώτος για το 2021 και πρώτος επίσης για το ξεκίνημα του δεύτερου γύρου στη Euroleague.

Ο Ολυμπιακός έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει και σε πρώτη φάση κέρδισε, γιατί σε δεύτερη φάση δεν κατάφερε να καλύψει τη διαφορά από την ήττα του στη Γερμανία.

Το παιχνίδι με την Μπάγερν ήταν επίσης από τα must win, θα πει κάποιος καλά και πιο δεν είναι, αλλά με τους Γερμανούς είχε άλλη βαρύτητα. Η Μπάγερν έχει κάνει μέχρι στιγμής μια σεζόν που δεν την περίμενε κανένας, εκτός από τους ίδιους που ίσως στον οργανισμό να ήξεραν τι δυνατότητες έχει.

Η Μπάγερν με τη μέχρι στιγμής εικόνα της έχει θέση στην 8άδα κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι μια ομάδα από τις κλασσικές που τερμάτιζε από το 8 και πάνω χάνει αυτή τη θέση. Είναι μια ομάδα όπου μπορεί να κερδίσει εκτός έδρας ομάδες που ανταγωνίζονται για την 8άδα.

Οπότε για τον Ολυμπιακό που θέλει να είναι στα playoffs τώρα στον δεύτερο γύρο αρχίζει να σημειώνει, είτε να ισοφαρίζει ήττες που έκανε στον πρώτο γύρο με τον αντίστοιχο αντίπαλο είτε να διπλασιάζει τις νίκες του.

Στο δεύτερο μισό της Euroleague έτσι θα πάει, τώρα θα αρχίζει να μετράει νίκες που θέλει για να είναι στην 8άδα, πρώτα θα κοιτάζει τον εαυτό του και μετά τι κάνουν οι άλλοι. Βασικό πλάνο για τον δεύτερο γύρο είναι να κερδίσει όλα τα εντός έδρας παιχνίδια.

Βιλερμπάν, Μπαρτσελόνα, ΠΑΟ, ΤΣΣΚΑ, Ερ. Αστέρας, Ζενίτ, Φενέρ και Κίμκι θα έρθουν στον Πειραιά, ο Ολυμπιακός αν όχι να κάνει το απόλυτο, μπορεί να κάνει 7 νίκες σε 8 παιχνίδια. Αυτό σημαίνει μαζί με τις 9 νίκες που έχει σήμερα ένα σύνολο στις 16 νίκες για βάση. Από εκεί και πέρα εκτός θα ψάξει νίκες με τις Μακάμπι, Ζαλγκίρις, Αρμάνι, Εφές, Μπασκόνια, Άλμπα, Βαλένθια, Ρεάλ και Βιλερμπάν. Δεν είναι ακατόρθωτο να βρει 3-4 νίκες εκτός όσο πιο δύσκολο να είναι το έργο του.

Είπαμε το βασικό είναι να κερδίσει στο όσο το δυνατόν απόλυτο εντός έδρας. Επόμενο βήμα να ισοφαρίσει ήττες με ομάδες που έκανε στον πρώτο γύρο και φυσικά διπλασιασμό με τις υπόλοιπες.

Για παράδειγμα η νίκη στη Ζενίτ που έκανε στη Ρωσία και την περιμένει στο ΣΕΦ, τώρα φαίνεται πόσο σημαντική ήταν γιατί τότε πέρασε στα ψιλά. Η Ζενίτ διεκδικεί θέση στην 8άδα και είναι πάνω κάτω ίδιο επίπεδο με Μπάγερν με ότι έχει κάνει. Οπότε άλλη μια νίκη στο ΣΕΦ θα έχει τον Ολυμπιακό πολύ πιο πάνω σε τυχόν ισοβαθμίες στο τέλος.

Είχα γράψει ότι από εδώ και πέρα είναι λίγο μαθηματικά αυτός ο γύρος αλλά το βασικό είναι τι θα κάνει ο Ολυμπιακός και όχι τι θα κάνουν οι άλλοι. Εάν πιάσει τις νίκες που θέλει δηλαδή το μισό τουρνουά (17 νίκες) δεν θα έχει φόβο και θα ψάξει για το κάτι παραπάνω.

Στα του χθεσινού αγώνα ο Ολυμπιακός είχε εκτός τα δύο 3άρια του οπότε ο Μπαρτζώκας έπρεπε να βρει λύσεις είτε να “λιώσει” τον Χάρισον είτε να δοκιμάσει εμπνεύσεις για να καλύψει τη θέση αλλά αμυντικά να λειτουργήσει η ομάδα όπως θέλει για να σταματήσει μια ομάδα που είναι επιθετική.

Για άλλη μια φορά όπως άλλωστε είναι φυσικό και είναι ο λόγος που δαπανήθηκαν τόσα χρήματα το καλοκαίρι, ο Σλούκας έπαιζε μόνος του και έκανε ότι ήθελε στο παρκέ. Είχε συμπαραστάτη στην άμυνα τον πολύ καλό Τζέκινς όπου σε προηγούμενους αγώνες μια βόλτα από τα social media υπήρχε η απορία τι κάνει στον Ολυμπιακό, αλλά χθες είδαν γιατί ο Μπαρτζώκας τον έφερε στο λιμάνι. Μπορεί να μην είχε πόντο στο σκοράρισμα αλλά αυτό που έκανε στο παρκέ δεν μπορεί να γραφτεί στην στατιστική.

Χάρισον πήρε πάνω του το 3, δίνοντας λύσεις σε σημεία που έπρεπε η ομάδα να πάρει σκορ, ή έπρεπε να αμυνθεί βγάζοντας καλές άμυνες. Η μεγαλύτερη αποκάλυψη και μεταγραφή, γιατί το να κρατήσεις ένα παίκτη που θα μπορούσε να φύγει, μεταγραφή λογίζεται, είναι ο Βεζένκοφ που πιστεύω ο Ολυμπιακός έχει βρει την απόλυτη διαδοχή του Πρίντεζη.

Ο Βεζένκοφ “παιδί” του Μπαρτζώκα έκανε ότι ήθελε απλά, μιλάμε για απίστευτη λύση αφού όποτε παίζει μόνο ποιοτικά λεπτά κάνει, τίποτα λιγότερο. Ξέρεις ότι θα παίξει και θα είναι πάντα στο 7-8 ή και πιο πάνω, ποτέ προς τα κάτω.

Στο 5 Μάρτιν και Έλις μοιράστηκαν χρόνο, μοιράστηκαν και την προσφορά τους στη νίκη επί της Μπάγερν. Αν και ο Ρείνολντς έκανε παιχνιδάρα και τους έβαλε στα καλάθια, τα δύο σέντερ του Ολυμπιακού έδωσαν λύσεις με πόντους πάρε βάλε από Σλούκα, ή από επιθέσεις όπου τελείωσαν τα καλάθια. Αξίζει εδώ να αναφέρω ότι για πρώτη φορά ίσως ο Ολυμπιακός έχει δύο ψηλούς με τεράστια ευστοχία από τη γραμμή των βολών, κάτι που στο παρελθόν ήταν θέμα για αρκετούς ψηλούς που πέρασαν.

Ναι θα ήθελα να έχω ένα σέντερ σαν τον Ρείνολντς στον Ολυμπιακό, αλλά τώρα προχωράμε με αυτούς που έχουμε, όταν έρθει η ώρα ο προπονητής ξέρει καλύτερα τι ταιριάζει σε αυτό που θέλει να παίξει. Ο Μάρτιν είναι σταθερός και ο Έλις σιγά σιγά νομίζω ότι κάτι πάει να βρει από αυτό που είδαμε για λίγο πέρυσι όταν ήρθε.

Ίσως και γράφω ίσως, προσωπική κίνηση είναι να έχω ένα 3ο πεντάρι Έλληνα, με σκοπό να μπαίνει για 3-4 λεπτά να δίνει ανάσες και να προσπαθεί να φθείρει τους αντιπάλους. Είναι λίγο περίεργο έτσι όπως το γράφω αλλά ο Χρηστίδης για παράδειγμα μπορεί να μπει μέσα με ένα σκοπό την άμυνα πίσω και φθορά μπροστά.

Χθες η Μπάγερν είχε 10 παίκτες όλους κι όλους, με τον 10ο να παίζει 4 λεπτά, οπότε χονδρικά με 9 παίκτες έπαιξε. Προσωπικά θα προσπαθούσα από το πρώτο ημίχρονο να τους φθείρω με τα φάουλ, οπότε μετά θα έπαιζαν παθητική άμυνα για να μην φορτωθούν άλλα φάουλ. Προσωπική άποψη και δεν είμαι προπονητής, αλλά πιστεύω θα έκανε πιο εύκολη τη βραδιά.

Άλλες χρονιές που ξεμέναμε εμείς στο 5, μας το έκαναν άλλοι πάντως, οπότε έχει πιστεύω κάποια βάση η λογική μου, παρόλα αυτά δεν είμαι προπονητής.

Και ο Μπαρτζώκας όμως δεν άνοιξε το ρόστερ με 10 παίκτες έπαιξε και ο Λαρεντζάκης είχε ένα 9λεπτο περίπου, ενώ χωρίς τα δύο του 3άρια δεν δοκίμασε να ρίξει στο παιχνίδι τον Χαραλαμπόπουλο έστω για λίγα λεπτά να ξεκουράσει Χάρισον, παρά δοκίμασε σχήματα με Βεζένκοφ στο 3 και Λιβιό στο 4. Δεν ξέρω τι μπορεί να είναι για το μέλλον αυτό.

Μέσα σε όλα ο Ολυμπιακός είχε και τη βοήθεια του Τρινκέρι που άφηνε το Μπάλντγουιν να κάνει τα δικά του γιατί ήθελε να αποδείξει μάλλον ότι κακώς τον άφησε ο Ολυμπιακός να φύγει. Αυτό τον εγωισμό πλήρωσε η Μπάγερν και ευτυχώς για εμάς τα λάθη ή τραβηγμένες προσπάθειες του Αμερικάνου έδωσαν ανάσες από εκεί που δεν το περιμέναμε.

Τέλος καλό όλα καλά και ο Ολυμπιακός κέρδισε έκανε το 1-1 στα μεταξύ τους, αλλά η Μπάγερν έχει το πάνω χέρι εάν βρεθούν μόνο οι δύο τους σε ισοβαθμία, εάν βρεθεί και τρίτος – τέταρτος που δεν είναι απίθανο θα παίξουν οι νίκες στο σύνολο, για αυτό γράφω πιο πάνω ότι ο διπλασιασμός με ομάδες όπως η Ζενίτ είναι σημαντικός.

Μια είδηση που ίσως πέρασε στα ψηλά και ανακοίνωσαν οι εκφωνητές της Nova είναι ότι η Euroleague θα δώσει 10ετη συμβόλαια σε Βιλερμπάν και Μπάγερν. Τι σημαίνει αυτό για τη λίγκα και για αυτές τις ομάδες.

Όσοι με έχετε διαβάσει 2 χρόνια πριν περίπου σε κείμενο που είχα αναλύσει πως θα πρέπει να γίνει η Euroleague ή γιατί πρέπει να μείνει κλειστή θα γνωρίζουν ήδη τη λογική. Η Euroleague με τα 2 10ετη συμβόλαια κερδίζει δύο καλές ομάδες από 2 διαφορετικές χώρες οπότε συνάμα και αγορές και γίνεται ακόμα πιο δυνατή ως προς το να μην διασπαστεί.

Γερμανία και Γαλλία ναι μεν μπασκετικά δεν είναι Ισπανία, αλλά είναι δύο τεράστιες ευρωπαϊκές χώρες με εκατομμύρια κόσμου οπότε 2 αγορές που γνωρίζουν ότι θα έχουν στάνταρ εκπροσώπηση σε μια μεγάλη διοργάνωση.

Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι των ομάδων το πως θα το διαχειριστούν αυτό. Δίνοντας τους μια σταθερή παρουσία για 10 χρόνια (για αρχή), οι ομάδες θα μπορέσουν να φτιάξουν ένα πλάνο και να επενδύσουν σε αυτό. Ξέροντας ότι όπου και να τερματίσουν στο πρωτάθλημα τους, υπάρχει μια μεγαλύτερη και καλύτερη διοργάνωση που παίζουν, οπότε θα μπορούν πιο εύκολα να κάνουν το παραπάνω βήμα, να κάνουν την επένδυση.

Η Μπάγερν ως Γερμανοί που είναι, χωρίς να έχουν αυτό το στάνταρ, έχουν ξεκινήσει να το χτίζουν αυτό. Μόνο τυχαίο δεν είναι η μεταγραφή του Μονρό για παράδειγμα και ο GM τους. Η Γερμανοί είχαν δηλώσει ότι έχουν στόχο ένα τρόπαιο και όταν τότε γέλασαν αρκετοί, σήμερα βλέπουν ότι το δουλεύουν για να γίνει αυτό στο μέλλον.

Όταν όμως έχεις ομάδες που παίζουν επειδή πήραν το πρωτάθλημα στη χώρα τους και την επόμενη σεζόν από συγκυρίες δεν παίζουν, είναι επόμενο να μην κάνουν άνοιγμα, αφού δεν θα ξέρουν τι τηλεοπτικό συμβόλαιο θα έχουν και τι εισιτήρια θα κόβουν (υπό κανονικές συνθήκες).

Κάτι τέτοιο γίνεται και στο ποδόσφαιρο με το Champions League και τις στάνταρ θέσεις που δίνει σε κάθε χώρα ενώ από τα προκριματικά περνάνε νομίζω 3 ή 6 ομάδες κάπου εκεί παίζει.

Πάνω κάτω σε κάθε χώρα οι στάνταρ ομάδες που τερματίζουν στις πρώτες θέσεις τις ξέρουμε και το ξέρουν, για αυτό και βλέπουμε 4 ομάδες στάνταρ από Αγγλία, 4 από Ισπανία κτλ. Είναι βασική προϋπόθεση για να φτιάξεις κάτι να είσαι σίγουρος για κάτι άλλο.

Εδώ εμείς στη ζωή μας θέλουμε να κάνουμε πράγματα και ψάχνουμε να είμαστε καλυμμένοι από κάθε μεριά, να έχουν ξεκαθαρίσει όλα. Δεν γίνεται για παράδειγμα να μην έχεις άδεια για κάτι και να πας στον αέρα να φτιάξεις μια επιχείρηση. Δεν είναι λογικό και επιχειρηματικά ορθός αυτός ο τρόπος. Ή να πας να χτίσεις στη μέση του πουθενά και να πας να φτιάξει μια έπαυλη όπου σε μερικές μέρες ίσως στο γκρεμίσουν.

Η εξασφάλιση για μια μεγάλη περίοδο είναι σημαντική βάση για να μπορέσει μια ομάδα να κάνει το πλάνο της και τους υπολογισμούς της. Η Euroleague σιγά σιγά θα δώσει και άλλα τέτοια συμβόλαια πιστεύω, ενώ θα μεγαλώσει με άλλες 2 ομάδες (ανά 2άδα θα το πάει), για να μεγαλώσει η σεζόν με παιχνίδια.

Οι εθνικές λίγκες που δεν είναι σοβαρές όπως η δική μας θα πεθάνουν, και στην Ευρώπη σοβαρές λίγκες είναι μόνο στην Ισπανία, να βάλω και Ιταλία; Στις άλλες οι συνήθεις ομάδες παίζουν μόνες τους μπάλα, τι να κάνουμε έτσι είναι το μπάσκετ δεν είναι ίδια λογική με το ποδόσφαιρο και δεν θα γίνει ποτέ γιατί είναι ένα σπορ που έχει συγκεκριμένο κοινό.

Αν δεν υπήρχαν ομάδες που έχουν πρώτα το ποδόσφαιρο ίσως να ήταν και ακόμα παρακάτω στην Ευρώπη, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ο Ιανουάριος είναι δύσκολος, αλλά είναι και ένα test για τον Ολυμπιακό όπου μόνο σε καλό θα του βγει. Μπορεί να μην παίζει στο πρωτάθλημα αλλά θα έχει κάθε εβδομάδα από 2 παιχνίδια σερί. Από τη μια είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα από την άλλη θα δώσει ρυθμό, οπότε θα δούμε πολύ καλά παιχνίδια πιστεύω.

Αυτό δεν φώναζαν πολλοί που έλεγαν ότι δεν θα βρει ρυθμό χωρίς τα παιχνίδια στην Ελλάδα,ε ο Ιανουάριος είναι ότι πρέπει, ίσα ίσα που θα παίζει με πολύ πιο δυνατούς αντιπάλους παρά με όποιον θα έπαιζε στην Α1.

Αυτά για το μπάσκετ, έχουμε παιχνίδι σήμερα Superleague προπονητικού χαρακτήρα αφού στην Ελλάδα δεν τους βλέπει καν…