Zalgiris_OlympiacosBC_Euroleague_2021_RedView
23 Ιανουαρίου, 2021
Banner

Για αυτό είμαστε Ολυμπιακός!

Μετά τη νίκη στη Γαλλία εννοείται δεν έγραψα κείμενο για δύο λόγους. Ο ένας είναι γιατί πήγα παραλία βόλτα (το ξέρω στα @@ σας), οπότε είπα να περάσω μια μέρα μακριά απ’ όλα και ο δεύτερος και πιο σοβαρός είναι γιατί προτιμώ να γράφω μετά τις ήττες.

Στις νίκες όλοι έχουν κάτι να γράψουν, θα βρουν τον ήρωα, τη μαγική κίνηση και θα χτίσουν γύρω από κάτι ένα στόρι για να γράψουν. Στις νίκες είναι εύκολα και απλά για τον πολύ κόσμο, εκτός από αυτούς που στις νίκες διαβάζουν πράγματα που θέλουν διορθώσεις.

Στις ήττες όμως είναι το δύσκολο. Γιατί ο πολύς κόσμος θα βρει το οτιδήποτε για να στηρίξει το γιατί έχασε η ομάδα. Πάντα στις ήττες είναι το πιο εύκολο να ρίχνει ο καθένας ευθύνες παντού, τσάμπα είναι δεν κοστίζει τίποτα και στην τελική δεν θα σου ζητήσει και κανένας λογαριασμό.

Μπορεί να φταίει από το παρκέ, μέχρι ένας διαιτητής, ο προπονητής, παίκτες, γιατροί, ο γραμματεία, η μπάλα, οι πρόεδροι, ο COVID, η ορκωμοσία στις ΗΠΑ, ίσως και η πτώση τιμής του Bitcoin.


Χθες ο Ολυμπιακός είχε μια ευκαιρία, το τονίζω μια από τις αρκετές που θα έχει ακόμα για να εδραιωθεί ας πούμε στην πρώτη 8άδα. Βασικά παραμένει στην 8άδα για όσους δεν το έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα, απλώς σε αυτό το γύρο βόλεψαν κάποια αποτελέσματα και θα έδινε μια εντύπωση (και μόνο!) και καλά εδραίωσης στην 8άδα.

Διότι μπορεί να κέρδιζε να λέγαμε όλοι για 8άδες κτλ και να κάνει μετά 5 σερί ήττες, αντίο ζωή. Το έχω χιλιογράψει η Euroleague είναι ένα τουρνουά με συγκεκριμένο αριθμό αγώνων. Είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένα σπριντ. Θα χάσεις και θα κερδίσεις σε κάθε αγωνιστική αλλά δεν σημαίνει ότι σταματάει εκεί το τουρνουά. Δεν υπάρχει επίσης η λέξη εδραίωση που άκουγα και διάβαζα, όταν υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά.

Δεν αλλάζω την άποψη που έχω από την αρχή της σεζόν ότι ο Ολυμπιακός θα είναι μέσα στην 8άδα και όσο βλέπω την ομάδα τόσο μου το δείχνει. Ναι χθες στη Λιθουανία χάσαμε, όπως χάσαμε, από τη μια δεν αλλάζει ότι είναι απλά μια ήττα από την άλλη όμως μου δείχνει τα στοιχεία που έχω δει στην αρχή της σεζόν και δεν αλλάζουν.

Η ομάδα αυτή με αυτό το ρόστερ μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα και το έχει δείξει σε πολλούς αγώνες. Χάνει μόνο όταν η ίδια κάνει μαλακίες όπως έκανε και στον αγώνα με Ζαλγκίρις δις φέτος. Αυτός ο Ολυμπιακός με τα χίλια θέματα που μπορεί να βρει ο καθένας χάνει μόνο όταν αφήσει τον εαυτό του να τον κερδίσει. Οι ίδιοι παίκτες και προπονητής έκαναν τις εκτός έδρας νίκες σε Βαρκελώνη, Βελιγράδι, Τελ Αβίβ, Αγία Πετρούπολη, Γαλλία ή ίδια ομάδα κάνει και τις γκέλες της εντός και εκτός. Δεν βάζω στο κάδρο αγώνες όπου ο αντίπαλος ήταν ανώτερος βλέπε ΤΣΣΚΑ ή όταν χάσαμε με Μπασκόνια και Βιλερμπάν εδώ που δεν γύριζαν τα παιχνίδια ακόμα και σήμερα να έπαιζαν.

Αυτές οι ήττες που έκανε με τις ομάδες που είναι ίσες ή και μικρότερες σε ρεβάνς δεν τις ξανακάνει, όπως έγινε με Βιλερμπάν, όπως θα γίνει και μέσα στη Μπασκόνια. Μια φορά θα σου τύχει δεύτερη δεν γίνεται γιατί απλά ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος. Οπότε δεν μπορώ να δεχτώ ότι μέσα σε μια νύχτα ξέχασαν το μπάσκετ ή ότι ο Μπαρτζώκας που στο Λονδίνο δίδαξε την επιτομή του μπάσκετ, τα ξέχασε όλα.

Έτσι συμβαίνει στον αθλητισμό και ειδικά φέτος που όλα είναι άνω κάτω. Αλήθεια πριν ξεκινήσει η σεζόν θα πίστευε κάποιος ότι η Ζενίτ που έχασε στην έδρα της από τον χθεσινό Ολυμπιακό (ίδιοι παίκτες) θα χτυπάει 4άδα; Η Μπάγερν που αρχίζει να ξεφουσκώνει την πίστευε κανένας ότι θα έκανε τέτοια παιχνίδια φέτος; Η Μακάμπι με ακριβό ρόστερ (για να πάω και στα οικονομικά) θα πίστευε ότι θα ήταν κάτω από τον Ολυμπιακό και μάλιστα κουβαλάει και το 2-0 σε ήττες στα μεταξύ μας; Η το διπλό του Ερ. Αστέρα απέναντι στην ακριβή Ρεάλ μέσα στη Μαδρίτη;

Κι όμως όλα τα παραπάνω έγιναν, τα ζήσαμε δεν είναι επιστημονική φαντασία. Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε χθες για ένα σουτ, ένα φάουλ ή 2-3 παραπάνω δευτερόλεπτα να είχε τελειώσει τον αγώνα που κρατούσε στα χέρια του και τώρα να γράφαμε για Final Four. Δεν έγινε έχασε στις λεπτομέρειες και όχι γιατί έκανε ένα γενικά κακό παιχνίδι. Ίσα ίσα που τα come back είναι αυτά που με γεμίζουν σιγουριά ότι η ομάδα μπορεί να κάνει πολλά, αρκεί για 40 λεπτά να είναι εκεί.

Το κράμα έμπειρων Ελλήνων και Αμερικάνων με λιγοστή εμπειρία στη Euroleague είναι δύσκολο μέσα σε μια ανώμαλη σεζόν να αποδώσει από την αρχή, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι γίνεται σε πιο γρήγορο βαθμό από ότι ίσως είχε υπολογίσει προπονητής και team. Εννοείται είναι δύσκολο, θα έχει τις νίκες θα έχει και τις ήττες και θέλει μόνο υπομονή και προπόνηση. Αλήθεια επειδή έχει γίνει συνήθειο έχετε πάρει χαμπάρι ότι παίζουμε χωρίς το βασικό και έμπειρο με ψηλό κορμί 3άρι μας, τον Παπανικολάου που σε άμυνα ξέρουμε τι μπορεί να προσφέρει. Ο Μπαρτζώκας προσπαθεί με διάφορες αλλαγές να πετύχει τι ταιριάζει στον κάθε αντίπαλο, άλλες φορές θα βγει άλλες όχι, άλλωστε είπαμε ο Ολυμπιακός χάνει κυρίως από δικά του λάθη και λεπτομέρειες.

Για την ήττα ο καθένας μπορεί να βρει τον φταίχτη εύκολο, θα σας του γράψω εγώ και διαλέξτε. Φταίνε οι Αγγελόπουλοι που δεν βάζουν χρήματαχαχαχαχαχα. Ενώ την ίδια στιγμή έχουν φέρει τον ακριβό Σλούκα που μάλλον τον πληρώνουν με κρυπτονόμισμα, ενώ παράλληλα ναυλώνουν τσάρτερ για να έχει η ομάδα παραπάνω ώρες ξεκούρασης. Μιλάμε για τους ίδιους που πέρυσι σε μισή σεζόν αφού δεν τελείωσε πέταξαν χρήματα στα σκουπίδια με τις τόσες αλλαγές παικτών που έγιναν για να έρθει επιτέλους ο Μπαρτζώκας και να σταματήσει αυτό.

Φταίει ο Μπαρτζώκας γιατί δεν έκανε αλλαγές ή δεν πήρε time out. Ναι ίσως εάν είχε κάνει αλλαγές να μην χάναμε, βέβαια κανείς δεν το ξέρει έτσι; Εικασίες κάνουμε. Αλλά οκ ο Μπαρτζώκας δεν το είδε, μαζί του έχει άλλα 10 άτομα προπονητικό team ε κάποιος άλλος δεν του σφύριξε τίποτα; Ξέρετε σε μια ομάδα δουλεύουν άτομα που ίσως να μην ξέρουμε και τα ονόματα τους, αλλά η δουλειά τους είναι να πλαισιώνουν τον προπονητή και να τον βοηθάνε αφού ένα άτομο δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Για εμένα το μόνο λάθος εάν είναι λάθος γιατί δεν ήμουνα εκεί είναι ότι ο Μπαρτζώκας δεν πήγε με το δοκιμασμένο σχήμα που του έφερε το come back στη 2η περίοδο, ΠρίντεζηΛιβιόΒεζένκοφ. Με το χαμηλό σχήμα έκανε την ανατροπή και με ΣπανούληΣλούκα ίσως να κλείδωνε το παιχνίδι, αλλά και πάλι ίσως, μπορεί να τους έβαζε και να έκαναν μαλακίες, who knows…

Εδώ θέλω να τονίσω και κάτι άλλο για τον κόσμο κυρίως. Βάλτε στο χθεσινό πλάνο στον πάγκο τον Σφαιρόπουλο και να έχανε έτσι όπως έχασε χθες ο Ολυμπιακός, τι θα είχε γραφτεί σήμερα. Αλλά επειδή φάγαμε το αγγούρι με τον Μπλάτ 2 χρόνια κάπως θέλω να πιστεύω όλοι κατάλαβαν ότι η θέση του προπονητή δεν είναι τον αλλάζω με το παραμικρό. Αλλά καλό είναι να βάζουμε και τέτοιους προβληματισμούς, καλό κάνει τα παθήματα να γίνονται μαθήματα…

Για άλλους φταίει ο ΜακΚίσικ με το lay up που έχασε και εκεί μάλλον θα κλείδωνε το όλο θέμα αφού η φάση εξελίχθηκε σε καλάθι των Λιθουανών. Άλλος μπορεί να πει ότι χάθηκε στο άστοχο 3πόντο που πήρε βεβιασμένα ο Σπανούλης και το έχασε μετά από τα 2 στα 2 που είχε και ήθελε να πάει τη διαφορά στους 10 και να το τελειώσει αυτός. Εννοείται κάποιος άλλος μπορεί να τα ρίξει και στο λάθος του Σλούκα που έχασε τη μπάλα στην τελευταία επίθεση με την υποψία φάουλ. Είπαμε για μια ήττα μπορεί ο καθένας να βρει χίλιους φταίχτες, τσάμπα είναι και εγώ που γράφω τα κείμενα τσάμπα είναι γράφω για πάρτη μου δεν περιμένω να με καλέσει η ΚΑΕ να καταθέσω τις απόψεις μου.

Η πλάκα είναι ότι μετά τον αγώνα περίμενα να ακούσω τον βοηθό του Μπαρτζώκα, Μποζίκα όπου ο ίδιος δήλωσε θα δούμε τα τελευταία λεπτά για να καταλάβουμε τι έφταιξε και αυτό να διορθώσουμε. Την ίδια στιγμή σε Twitter και facebook ο καθένας είχε βγάλει ετυμηγορία για το τι έφταιξε και απέδωσε ευθύνες, μιλάμε με εικόνα μόνο τα 40 λεπτά του παιχνιδιού, τίποτε άλλο.

Καλό είναι να ακούμε και τους ανθρώπους που ζουν κάθε μέρα την ομάδα από μέσα ε και μάλλον θα ξέρουν κάτι παραπάνω από εμάς. By the way η φυσιογνωμία του Μποζίκα που δίνει την mini ανάλυση του μετά τον αγώνα είναι πολύ συμπαθής και όπως πρέπει για να καταλαβαίνει ο καθένας το παιχνίδι. Μακάρι να είχε κανάλι στο YouTube να κάνει αναλύσεις μπας και μάθει ο καθένας πως είναι το σπορ γιατί διαβάζω αναλύσεις από ανθρώπους που δεν είναι καν η δουλειά τους και δεν έχουν σχέση με το σπορ…

Η Euroleague δεν τελειώνει εδώ, σίγουρα το 2-0 από την Ζαλγκίρις είναι απαγορευτικό για να την έχουμε μαζί μας σε ισοβαθμία. Όπως έχω επίσης γράψει οπωσδήποτε θέλω μαζί μας τη Μακάμπι και όταν κερδίσουμε εδώ τη Ζενίτ επίσης την θέλω μαζί μας σε ισοβαθμία.

Από τις 8 ομάδες που θα προχωρήσουν οι 3 ακλόνητες είναι ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Μια εκ των Ζενίτ και Μπάγερν θα είναι επίσης, οπότε μένουν άλλες 4 θέσεις που παίζουν. Βλέπετε πως πάνε οι αγώνες και βαθμολογία ανά γύρω οπότε στο τέλος θα έχουμε σίγουρα ισοβαθμίες. Ο Ολυμπιακός έκανε το 1-1 με Μπάγερν, έκανε το 2-0 με Μακάμπι έπρεπε να κάνει το 1-1 με Ζαλγκίρις, δεν έγινε προχωράμε. Πιστεύω είναι σε καλό δρόμο και με εύκολο πρόγραμμα εντός έδρας ΠΑΟ, Ερ. Αστέρας, Κίμκι, Ζενίτ (ναι για μένα δεν πρόκειται να χάσει από αυτούς), είναι μια καλή βάση για την πρόκριση. Ξέρω τι μπορεί να αποδώσει αυτή η ομάδα και εκεί το στηρίζω.

Άλλωστε αυτό τον Ολυμπιακό μπορεί να τον φοβόμαστε στα εύκολα αλλά ξέρουμε στα δύσκολα τι μπορεί να κάνει… για αυτό και είμαστε Ολυμπιακός, μας αρέσουν αυτές οι “ανωμαλίες”… ας τις πούμε… έχει μπει στο DNA μας χρόνια τώρα εάν κάποιος ρίξει μια ματιά τι έχει γίνει στο παρελθόν.