OlympiacosBC_BarcelonaBC_Euroleague_2021_RedView
29 Ιανουαρίου, 2021
Banner

Γιατρέ μου δεν κοιμάμαι … τι έχω;;;

Είναι πολύ δύσκολα κάτι τέτοια βράδια , και έχουν μαζευτεί πολλά τις τελευταίες εβδομάδες . Αν όμως συνεχίσουμε να βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος δεν θα κάνουμε καλό στην ομάδα .

Είναι δεδομένο και το έχω αναφέρει και σε προηγούμενα κείμενα ότι η διαιτησία στην διοργάνωση είναι τραγική για το επίπεδο που θέλει να έχει . Εκτός από αυτό έχω αναφέρει ότι η διαιτησία είναι τουλάχιστον εχθρική απέναντι στον Ολυμπιακό .Είμαι πεπεισμένος ότι ακόμα και αν παρουσιάζαμε καλύτερη ομάδα , ακόμα και αν παίζαμε ποιοτικότερο μπάσκετ , η διαιτησία θα ήταν ο λόγος να μην προχωρήσουμε παρακάτω . Αυτή είναι η εντύπωση που μου δίνει και αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το εξηγήσω παραπάνω .

Απόψε όμως το ματς δεν χάθηκε από την διαιτησία , η για να το απλοποιήσω …τα 1-2 φάουλ στο τέλος υπέρ της Μπαρτσελόνα για τα οποία φωνάζουμε ..όσες φορές και αν ξαναδώ τις φάσεις ..μου αφήνουν την ίδια αίσθηση .. Δύσκολο να μην σφυρίξουν το ηλεκτροσόκ που παθαίνει ο Μίροτιτς κάτω από το καλάθι ,σε μια φάση όπου 4-5 παίκτες <<μαλώνουν>> για το ριμπάουντ …Δύσκολο να μην δώσουν το φάουλ στον Λιβιό στην τελευταία επίθεση αφού στην αλλαγή βάζει τα χέρια του στον Χίγκινς ..Για να πω την αμαρτία μου , πάλι καλά που δεν έδωσαν φάουλ στον Σπανούλη όταν έσπρωξε με το δεξί χέρι τον Μίροτιτς τόσο όσο έπρεπε ώστε να χάσει την ισορροπία του και να αστοχήσει μόνος του κάτω από το καλάθι . Για να μην παρεξηγηθώ … αυτό που λέω παραπάνω δεν είναι ότι ο Ολυμπιακός είχε απόψε μια καλή διαιτησία .. Κακή διαιτησία και απόψε είχαμε απλά σε σχέση με όσα είδαμε στα αμέσως προηγούμενα ματς τα αποψινά είναι πταίσματα …

Ο κόουτς είναι σε πολύ άσχημη θέση , είναι πιεσμένος γιατί τα αποτελέσματα όχι μόνο δεν έρχονται αλλά τα ματς που έχουν χαθεί μέσα από τα χέρια του είναι αρκετά πλέον . Παίκτες τους οποίους εμπιστεύτηκε και τους δίνει την ευκαιρία να πάνε την καριέρα τους σε άλλο επίπεδο , δεν τους βλέπει να βγαίνουν μπροστά και έχουν μείνει αρκετά λίγοι πλέον στους οποίους μπορεί να βασιστεί .Εκτός από αυτό υπάρχουν και οι συνεχόμενες απουσίες και η έλλειψη του Παπανικολάου ,του υπαγορεύει να πάει αρκετή ώρα σε σχήματα που στην αρχή της σαιζόν μπορεί να έμοιαζαν αδόκιμα . Τίποτα δεν πάει καλά .. υπάρχει όμως και κάτι ακόμα το οποίο του κάνει την ζωή ακόμα πιο δύσκολη ..Είναι οπαδός του Ολυμπιακού , και πολλές φορές νομίζεις ότι παλεύει μεταξύ κερκίδας και πάγκου …..Μεγάλη πίεση το συναίσθημα , και όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις και την διαιτησία τότε λογικό είναι να υπάρχουν σημεία που θα τραβήξεις την βαλβίδα .

Πριν λοιπόν κρίνουμε ας προσπαθήσουμε να είμαστε δίκαιοι ,

Προσπαθώντας να απαντήσω γιατί ο Ολυμπιακός δεν έχει προχωρήσει σε προσθήκη επιπλέον παίκτη και ειδικά ψηλού υπάρχουν μερικά πράγματα στα οποία θα πρέπει να σταθούμε . Τα τελευταία χρόνια , ακόμα δηλαδή και τις χρονιές που είχαμε τον Μιλουτίνοφ στα καλά του , γινόταν η ίδια συζήτηση ..Ότι λείπει ένας ψηλός παίκτης αθλητικός –rim protector κτλ κλπ κτλ . Το φαινόμενο δηλαδή δεν είναι φετινό . Υπάρχει όμως μια διαφορά .Δεν θυμάμαι ποτέ να έχει χρειαστεί να αλλάξουμε παίκτη . Το να προσθέσεις έναν παίκτη σε κάποιο κενό , είναι μια εντελώς διαφορετική συνθήκη από το να αλλάξεις έναν παίκτη στην μέση της χρονιάς .Ειδικά παίκτη που έχεις βασιστεί και είναι ενεργό μέλος στην ομάδα . Την προηγούμενη χρονιά ο Ολυμπιακός πρόσθεσε γρήγορα τον Willie Reed , δεν άλλαξε και ιδιαίτερα επίπεδο , και στην συνέχεια έπαιξε και μπουνιές σε προπόνηση . Όλα είναι σχετικά .. η Χίμκι ξεκίνησε με την καλύτερη front line στην Ευρώπη (Monroe – Booker – Mickey) …την Τρίτη το απόγευμα της έκανε πλάκα ο Γκιστ .

Δεν έχει αντικατασταθεί ο Μιλουτίνοφ , αυτό είναι ξεκάθαρο , αλλά δεν γίνεται να διορθωθεί τώρα αυτό .

Γιατί έχασε λοιπόν απόψε ο Ολυμπιακός ? Γιατί απλά δεν έχει ακόμα την ποιότητα , την πονηριά και τους αυτοματισμούς σε σημείο τέτοιο το οποίο θα την μετατρέψει σε μια ομάδα με winning spirit . Στις τελευταίες 2-3 κατοχές οι φωνές του Σλούκα προς τον Λιβιό να ξεκινήσει επιτέλους και να πάει να του δώσει σκριν ακούστηκαν σε όλη την Αθήνα .. Στην τελευταία φάση ο Μάρτιν μένει στην τελική γραμμή πίσω από τον Καλάθη που τον έχει πάρει στις αλλαγές και παρακολουθεί τον Σλούκα να προσπαθεί να περάσει τον Ντέιβις στα πόδια .. Δεν δοκίμασε ούτε να ποστάρει τον Καλάθη και να ζητήσει μπάλα ..ούτε ανέβηκε να δώσει κάποιο σκριν στον Σλούκα για κάποιο κεντρικό p&r .Το αποτέλεσμα το είδαμε . Αν όλα αυτά επισημαίνονται και οι παίκτες αρχίζουν να ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτά τα σημεία του αγώνα τότε θα έρθουν και οι νίκες ..

Όπως έχω ξαναπεί δεν θέλω άλλους παίκτες , δεν θέλω άλλον προπονητή , θέλω και περιμένω απλά να γίνουν καλύτερη ομάδα .Και οι ομάδες θέλουν χρόνο για να χτιστούν .Λάθη γίνονται πολλά και θα συνεχίσουν να γίνονται γιατί είναι μέρος της διαδικασίας

.Μέχρι τότε με υπομονή και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή νομίζω ότι θα καταφέρουμε και εμείς από τον καναπέ μας να βγάλουμε την χρονιά με υγεία ……

ΥΓ1: Μιας και αναφερθήκαμε στο winning spirit δεν είναι κακό να μελετήσουμε γενικά και μακροπρόθεσμα το παράδειγμα της Ζαλγκίρις .Πιστεύω ότι στόχος θα πρέπει να είναι να ξεπεράσουμε κάποια στιγμή την συγκεκριμένη ομάδα η οποία τα τελευταία χρόνια με λιγότερα λεφτά από αυτά που πληρώνει ο Ολυμπιακός παίζει πολύ καλύτερο μπάσκετ και έχει και πολύ καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας και μερικά υλικά που εμείς <<τα πετάμε>>

ΥΓ2: O ΜακΚίσικ σήμερα ήταν πολύ καλός και βοήθησε πάρα πολύ στην επιστροφή του Ολυμπιακού στο ματς .Η παραμονή του στον πάγκο στα τελευταία 8 λεπτά μόνο καλό θα του κάνει. Δεν μπορώ να φανταστώ τι αντίκτυπο θα είχε στον ίδιο αν είχε και σήμερα αρνητική εμπλοκή σε κάποια καθοριστική φάση στο τέλος του ματς .Απόλυτα δικαιολογημένη για εμένα αυτή η απόφαση του κόουτς η οποία προστατεύει και τον αθλητή.