OlympiacosFC_PAOFC_Superleague_2021_RedView
4 Οκτωβρίου, 2021
Banner

Τα καπνογόνα άναψαν, η νίκη έσβησε

Αλλιώς ήθελα να ξεκινήσω, αλλιώς θα το κάνω καταγράφοντας μια πραγματικότητα για αρχή και για να τελειώνουμε μια και καλή με το παραμύθι που ξεκίνησε χωρίς λόγο και αιτία από το καλοκαίρι.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Σίτι 2-2

Μάντσεστερ Γ. – Έβερτον 1-1

Γουέστ Χάμ – Μπρέντφορντ 1-2

Κρίσταλ Πάλας – Λέστερ 2-2

Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 2-0

Εσπανιόλ – Ρεάλ Μαδρίτης 2-1

Γρανάδα – Σεβίλλη 1-0

Μπάγερν Μονάχου – Αίντραχτ Φρανκφούρτης 1-2

Βόλφσμπουργκ – Γκλάντμπαχ 1-3

Άγιαξ – Ουτρέχτη 0-1

Μπενφίκα – Πορτιμονένσε 0-1

Ρέν – Παρί Σ.Ζ 2-0

Σεν Ετιέν – Λυών 1-1

Άντερλεχτ – Μπριζ 1-1

Ζενίτ – Σότσι 1-2

Λοκομοτίβ Μόσχας – Ροστόφ 1-2

Μπολόνια – Λάτσιο 3-0

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του Σαββατοκύριακου από τις ομάδες που είχαν ευρωπαϊκά παιχνίδια μεσοβδόμαδα στο Champions League ή το Europa. Τις πλέμπες του Κόνφερανς τις άφησα εννοείται απ’ έξω.

Μαντέψτε πόσες γκέλες έκαναν θεωρητικά καλύτερες ομάδες από τους αντιπάλους τους, με την Ελληνική λογική θα έπρεπε όλοι οι προπονητές των παραπάνω ομάδων σήμερα να ψάχνουν για δουλειά.

Μαντέψτε, τι σας έχω χιλιογράψει κάθε φορά. Τα παιχνίδια ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ από Ευρώπη είναι πάντα επικίνδυνα! Είτε παίζεις με δυνατό αντίπαλο είτε με 3ης εθνικής. Οι παίκτες έχουν ήδη μια κούραση από την προσπάθεια και το μυαλό πολλές φορές αναλόγως το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αλλού. Αυτό βέβαια είναι δουλειά του προπονητικού team να τους επαναφέρει σε κατάσταση ετοιμότητας αλλά μιλάμε για ανθρώπους και όχι για ρομπότ.

Ο Μαρτίνς λοιπόν είναι ο ίδιος που ξεφτίλισε τη Φενέρ μέσα στην Τουρκία, είναι ο ίδιος που στήνει την ομάδα και στους αγώνες του πρωταθλήματος. Όπως έχω χιλιογράψει επίσης, δεν είναι μόνος του, έχει ολόκληρο team γύρω του κοντά στα 10 άτομα να δουλεύουν πάνω στην ομάδα αλλά και στον αντίπαλο.

Οπότε τι νομίζετε; Ότι Πέμπτη θυμάται και είναι προπονητής και Κυριακή το ξεχνάει; Ότι εάν κάνει κάτι τόσο μπαμ λάθος δεν υπάρχει κάποιος γύρω του να του πει κάτι ή να τον συμβουλέψει;

Ο Πορτογάλος προπονητής είναι ότι ΚΟΡΥΦΑΙΟ έχει περάσει στον πάγκο του σύγχρονου Ολυμπιακού, αυτό δεν αλλάζει ότι και να λέμε. Έχει φτιάξει ομάδα που ο ίδιος γνωρίζει τι υλικό έχει, τι μεταχείριση θέλει και τι μπορεί να περιμένει από αυτούς που έχει, με όλα τα προβλήματα που κατά τη διάρκεια της σεζόν ή στην προετοιμασία προκύπτουν.

Αφού τα έγραψα και τα έβγαλα από μέσα μου πάμε τώρα στο χθεσινό παιχνίδι. Η εντεκάδα πάλι ξένισε πολλούς αφού όταν βλέπουν στην επίθεση Ελ Αραμπί και Τικίνιο μαζί, υπάρχει ιστορικό με Ατρόμητο που δεν έφερε τη νίκη.

Ο Μαρτίνς λοιπόν σε σχέση με τον αγώνα στην Τουρκία έκανε όλες και όλες δύο αλλαγές! Έβαλε ένα κανονικό δεξί μπακ, αντί του Μπα που είχε με Φενέρ και στα άκρα αντί του Ονιεκούρου που στο Europa δεν έκανε τίποτα επέλεξε να βάλει τον Ελ Αραμπί. Το σύστημα πολλοί το λένε 4-4-2 επειδή βλέπουν τους δύο επιθετικούς, στο παιχνίδι όμως μπορεί να το δει κάποιος και 4-2-2-2 ή 4-2-3-1 αναλόγως την τακτική που έχει επιλεγεί.

Η διαφορά με τον αγώνα στην Τουρκία είναι, ότι ο Ολυμπιακός εκεί είχε δώσει χώρο στη Φενέρ και τη χτυπούσε σε αντεπιθέσεις μετά από κλεψίματα στο κέντρο και έβγαινε στην κόντρα γρήγορα με Μασούρα να βοηθάει προς τα μέσα.

Χθες έπρεπε να κάνουμε εμείς παιχνίδι αφού ο ΠΑΟ ως αδύναμος φυσιολογικά θα μας έδινε γήπεδο και θα περίμενε να χτυπήσει σε τυχόν αντεπίθεση.

Τώρα το τι έχει στο μυαλό του ο Μαρτίνς, τι έχει σχεδιάσει και τι τελικά βγαίνει στο γήπεδο δεν γνωρίζουμε. Απλώς μετά από το αποτέλεσμα βλέπουμε ότι είναι λάθος εφόσον δεν μπήκε γκολ και δεν ήρθε η νίκη. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς ζητάει από τους παίκτες του και εάν αυτοί το ακολουθούν στο χορτάρι γιατί είναι κάτι καινούριο. Από την άλλη εάν δεν το παίξεις και δεν το δοκιμάσεις δεν μπορείς να ξέρεις εάν αυτό θα σου φέρει αποτελέσματα μετά.

Για να επιμένει όμως σε αυτό το σύστημα σε δύσκολα παιχνίδια σίγουρα θα το έχει συζητήσει με όλο το επιτελείο του και έχουν καταλήξει όλοι σε αυτό. Μην ξεχνάμε ότι ο Τικίνιο είναι δική του επιλογή, οπότε ίσως αυτό το σύστημα το έχει επεξεργαστεί στο μυαλό του από το καλοκαίρι και για αυτό τον λόγο τον έφερε για να φύγει ο Χασάν που ήταν η αλλαγή του Ελ Αραμπί.

Για να δούμε αυτό το περίεργο σύστημα που επιμένει ο Μαρτίνς τι στατιστικά έβγαλε. Είχε λοιπόν ο Ολυμπιακός χθες απέναντι στον ΠΑΟ, 18 τελικές με 8 σουτ εντός περιοχής, 6 εκτός και 4 κεφαλιές. 40 κλεψίματα, 4 κόρνερ και 16 στα 44 γεμίσματα, γκολ μηδέν όμως και αυτό μετράει.

Δεν μπορεί να πει κανένας ότι οι παίκτες δεν προσπάθησαν αυτό φάνηκε, απλώς ήταν ένα κλικ πιο αργοί και πιο αδύναμοι σε σχέση με τον αγώνα της Τουρκίας όπου είναι φυσιολογικό. Θα πει κάποιος γιατί δεν έκανε rotation και θα του απαντήσω, ότι όταν το έκανε πέρυσι πάλι ο Ολυμπιακός δεν κέρδιζε το ξεχάσατε το 2-1 στη Λεωφόρο και το τι άκουσε ο Μαρτίνς την επόμενη μέρα γιατί έκανε τόσες πολλές αλλαγές; Οπότε για τον κόσμο κάτι τέτοιο είναι win win ότι και να δοκιμάσει ο Πορτογάλος.

Η τακτική λοιπόν σε σχέση με τον προηγούμενο αγώνα ήταν διαφορετική χθες. Ο Μπουχαλάκης ανέβηκε προς το κέντρο και έκοβε ότι προσπαθούσε να φτιάξει ο ΠΑΟ, σε αντίθεση με τη Φενέρ που ήταν μπροστά από τα στόπερ. Για αυτό και τα έφτυσε στο τέλος που έκανε κάποια λάθη. Αλλά ο Μαρτίνς άλλο 6άρι δεν είχε, αφού ο Εμβιλά ήταν εκτός. Θα έπρεπε να γυρίσει πίσω τον Καμαρά και να περάσει μπροστά του Κουντέ ή να εμπιστευτεί τον Σουρλή όπου σε τυχόν γκέλα θα του έλεγαν γιατί παίζει με τους μικρούς…

Ο Καμαρά ήταν πιο μπροστά από Μπουχαλάκη και έκανε παιχνίδι, ενώ Αγκιμπού και Μασούρας αντί να είναι στα άκρα ήταν και αυτοί πιο μέσα. Για αυτό λέω δεν ήταν 4-4-2 αλλά ένα τύπου 4-2-2-2. Ο Μαρτίνς εικάζω, υπολόγιζε τον Ελ Αραμπί ως περιφερειακό (κάτι σαν Σαβιόλα), όπου στην επίθεση τα μπακ του θα ανέβαιναν και θα είχε υπεραριθμία στην περιοχή του ΠΑΟ με τον Ελ Αραμπί να είναι πίσω ή γύρω γύρω από Τικίνιο που θα ήταν κολώνα στην περιοχή. Όμως θα έπρεπε Μασούρας και Καμαρά να είναι επίσης στις άκρες για να γινόταν παιχνίδι, δεν έγινε και έτσι χθες είχαμε πολυκοσμία στον άξονα αλλά από τα πλάγια σέντρες.

Η πολυκοσμία στο κέντρο έφερε αρκετά σουτ που όμως βρήκαν είτε αντίπαλο είτε τα απέκρουσε ο τερματοφύλακας, ενώ πολλές φορές έβλεπες να κάνουν πάσες έξω από την περιοχή μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή όπως κάνουν στο πόλο, αλλά ο αντίπαλος είχε ήδη στήσει πούλμαν.

Σε όλα αυτά ρόλο έπαιξε και ένας τραγικός διαιτητής που έφαγε 2-3 κόρνερ, φάσεις που έπρεπε να τις αφήσει να εξελιχθούν τις γύριζε πίσω για να στήσει μπάλα, κάρτες τις κατάπιε, ειδικά στη φάση του πρώτου ημιχρόνου που έφευγε ο Ελ Αραμπί απέναντι στο τέρμα και έδωσε το φάουλ έξω από την περιοχή και μπήκε ο ίδιος στο ρυθμό του ΠΑΟ που ήθελε απλά να τρώει λεπτά και να μην γίνεται παιχνίδι. Γιατί ο ΠΑΟ με αυτό τον σκοπό ήρθε, όχι να παίξει μπάλα αλλά να χαλάσει το παιχνίδι του Ολυμπιακού, στην άμυνα όπου φύγει φύγει η μπάλα και μπας βγει καμιά αντεπίθεση.

Προσωπικά εφόσον ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη κάνει νίκες και προχωράει παίζοντας καλά, δεν με καίει τόσο πολύ το πρωτάθλημα, αφού στα playoffs μπορεί να διορθωθεί η κάθε γκέλα της κανονικής περιόδου. Εξάλλου στο τέλος πάλι πρώτοι θα είμαστε αυτό δεν αλλάζει. Ναι είναι ντέρμπι με τον αιώνιο το καταλαβαίνω αλλά το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και δεν είναι όπως παλιά. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο για να έχεις διάρκεια πρέπει να έχεις και σωστή διαχείριση, πρέπει να κάνεις δοκιμές που μπορεί τώρα να ξενίζουν γιατί δεν φέρνουν αποτέλεσμα αλλά μετά μπορεί αυτές οι δοκιμές να δώσουν νίκες και τίτλους.

Θα το ξαναγράψω, ο πραγματικός Ολυμπιακός θα φανεί μετά τη διακοπή των εθνικών ομάδων!

Τώρα τα περί καπνογόνων είναι μεγάλη κουβέντα όπου ορθώς έπραξε η διοίκηση και μίλησε με ανακοίνωση διότι είναι θέμα που εύκολα βάζει “φωτιά” μεταξύ των φιλάθλων. Οι μεν θα λένε έτσι είναι το γήπεδο και η εξέδρα ενώ θα λένε τους άλλους “πατατάκηδες” και οι δε θα λένε για τον ρυθμό και ότι δεν είναι λογικά πράγματα αυτά, αφού σε Ευρωπαϊκά παιχνίδια δεν γίνονται.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και οι ισορροπίες λεπτές, οπότε για άλλη μια φορά η διοίκηση το πήρε απάνω της και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους για να σβήσει κάτι πριν πάρει άλλες διαστάσεις. Ξέρετε ο καθένας στο μυαλό του έχει φτιάξει κάτι και προχωράει με κλειστά μάτια σε αυτό που έχει χτίσει, άλλοι τα βλέπουν αλλιώς δεν μπορεί να είμαστε όλοι ίδιοι.

Πάντως ναι στο 2ο ημίχρονο μπορεί να έπαιξε ρόλο και αυτή η διακοπή αφού ο Ολυμπιακός είχε μπει δυνατά και είχε ήδη δύο ευκαιρίες, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να γινόταν, εικασίες κάνουμε.

Το αιώνιο ντέρμπι πέρασε, από ένα κουλούρι και ένα βαθμό ο καθένας συνεχίζουμε… Προσωπικά θα κρίνω τον Ολυμπιακό όπως έχω ξαναγράψει μετά τις εθνικές, τότε πιστεύω θα είναι σε μια καλή κατάσταση για να κάνει πράγματα και τότε θα μπορούμε να γράψουμε διαφορετικά.

Για τον Μαρτίνς τι να γράψω, τα είπε και ο πρόεδρος μετά τον αγώνα με τη Φενέρ. Ο Ολυμπιακός έχει προπονητή και για εμένα τον ΚΑΛΥΤΕΡΟ, που δεν πουλάει φιγούρα με τα κοστούμια αλλά είναι μέρος του παιχνιδιού και τα ζει με ένταση, όπως πρέπει να είναι ο κάθε προπονητής.

Αυτή η μαλακία για θέμα προπονητή ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως ξεκίνησε και από που, ούτε το SDNA δεν τα γράφει αυτά που λένε κάποιοι… σοβαροί να είμαστε!

Παρασκευή 9 έχουμε μπάσκετ με Ρεάλ Μαδρίτης και θα είμαστε εκεί!

Μόνο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!

ΥΓ1: Για την βράβευση του αρχηγού Βασίλη Σπανούλη τι να γράψω, πραγματικά δάκρυσα, δεν ξέρω βγήκε αυθόρμητα. Μεγάλη στιγμή για όλους, για εμάς και για τον ίδιο που ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει τι ζει.


ΥΓ2: Και ως άνθρωποι με γούρια και προκαταλήψεις, το ξέρουμε… όταν έχουμε γιορτές και πανηγύρια, έχουμε και κακό αποτέλεσμα…

ΥΓ3: Σύστημα και με τους 2 επιθετικούς μπροστά, ούτε εμένα με ενθουσιάζει αλλά για άλλο λόγο. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τρίτος για να μπει όταν θα θέλει να φρεσκάρει την επίθεση αφού και οι δύο καλοί παίζουν ήδη. Οπότε ή θα πρέπει να βγει ο ένας και να μπει κάποιος εξτρεμ σε ρόλο περιφερειακού επιθετικού ή τους αφήνεις και αλλάζεις το σύστημα γύρω από εκείνους.