OlympiacosFC_Friendly_Games_Austria_Summer_2022_RedView
3 Ιουλίου, 2022
Banner

Τι είδαμε στην Αυστρία και κάτι λίγα για μπάσκετ

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει από την δεύτερη (για εμένα) φάση της προετοιμασίας του από την Αυστρία και με τον ερχομό του στην Ελλάδα θα ξεκινήσει να ανεβάζει στροφές για τα προκριματικά στο Champions League.

Έγραψα 2η φάση για εμένα γιατί ή πρώτη είναι η έναρξη προπονήσεων στου Ρέντη όπου έγινε το πρώτο μάζεμα ας πούμε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Στην Αυστρία μπαίνει λίγο ένταση αλλά και μπάλα με τα φιλικά που έγιναν εκεί να είναι μόνο για να βγάλει συμπεράσματα ο προπονητής και κανένας άλλος.

Η προετοιμασία εκεί είναι για να βρει ποιος ταιριάζει με ποιόν να παίζει και να φτιάξει δυάδες, τριάδες και συνδυασμούς παικτών αλλά και συστημάτων για το ποιος μπορεί να ανταπεξέλθει στα θέλω του coach. Αυτό γίνεται στην πραγματικότητα και τίποτε άλλο, για αυτό και στα φιλικά δεν έβαλε ποτέ την “καλή” εντεκάδα που θα λέγαμε για να δει πως πάει.

Γνωρίζουν τι μπορεί να κάνει ο κάθε παίκτης, δεν περίμεναν την προετοιμασία να δουν, απλώς τώρα είδαν σε τι κατάσταση βρίσκονται με την εικόνα κάποιων να έχει γίνει καλύτερη από αυτή που είδαμε τη σεζόν που έφυγε.

Ήταν και προετοιμασία για να αρπάξουν ευκαιρίες αυτοί που ίσως νιώθουν αδικημένοι, εάν τις άρπαξαν δεν γνωρίζω θα το δούμε στο επόμενο διάστημα. Εδώ θα γίνει αυτό το κόψιμο παικτών ώστε να μικρύνει το ροστερ και να προετοιμαστεί μαζί με τις πρώτες μεταγραφές για τους επίσημους αγώνες που θα έρθουν.

Εννοείται και ο Μαρτίνς θα στηριχθεί στους γνωστούς και “παλιούς” και σίγουρα στη θέση του δεξί μπακ θα μπουν οι μεταγραφές. Εάν μέχρι τότε δεν έρθει κάποια πρόταση για πώληση.

Όποιος κοιτάζει τα αποτελέσματα των φιλικών δεν πειράζει, η Φέγενροντ έχασε με 7-0 από την πιο έτοιμη Κοπενχάγη και ο Άγιαξ με 5-2 από την Πάντεμπορν. Βλέπω φιλικά γιατί έχει ευκαιρίες για στοίχημα με τα πολλά γκολ και το χαλαρό παιχνίδι που κάνουν όλοι τους.

Αλήθεια θυμάστε την εποχή του Τρόντ Σόλιντ που στα φιλικά ο Ολυμπιακός μοίραζε κάτι 4άρες σε Γερμανικές ομάδες και μετά στα επίσημα στην Ευρώπη τι; Είναι αστείο να συζητάμε για τα φιλικά ειδικά της πρώτης περιόδου που γίνονται οι δοκιμές.

Τα εδώ που θα γίνουν θα πρέπει να δούμε πιο σοβαρά γιατί θα γίνεται το χτίσιμο και ρολάρισμα της ομάδας. Τώρα ναι θα σοβαρέψουν τα πράγματα και θα πρέπει οι καινούριοι να δέσουν με αυτούς που υπάρχουν ήδη στο ρόστερ.

Αυτό δεν με προβληματίζει, η ομάδα θα χτιστεί και θα είναι καλύτερη γιατί έγιναν σοβαρές κινήσεις. Επιτέλους έχουμε δεξί μπακάρες με τον Άβιλα να παίζει και αριστερά. Στα χαφ ο Μαντί δείχνει ανεβασμένος, ενώ στα άκρα ο Δανός (θα το μάθω το όνομα του), με τον Αμπουμπακάρ θα δώσουν σοβαρές λύσεις για τα συστήματα.

Κάπου εδώ θέλω να γράψω κάτι για να δείτε πως εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν θέματα. Η ανανέωση του Ελ Αραμπί τράβηξε αρκετό καιρό, και νομίζω αυτό είναι απόλυτη ευθύνη του ίδιου του παίκτη και όχι του Ολυμπιακού που είχε δώσει πρόταση που για εμένα ήταν υπερβολική. Ο Ολυμπιακός σε αυτά τα φιλικά είχε δυσκολία στο σκοράρισμα, σκεφτείτε να μην είχε ανανεώσει ο Ελ Αραμπί τι θα έγραφαν οι εφημερίδες, και όλοι στα social media. Ότι η ΠΑΕ δεν έκανε την υπέρβαση να τον κρατήσει και να τώρα έχουμε πρόβλημα στο γκολ. Κάνω λάθος; Είμαι 1000% σίγουρος ότι θα γινόταν ξεσηκωμός, ο Ελ Αραμπί έμεινε με διαστημικό συμβόλαιο και ευτυχώς γιατί θα διαβάζαμε σήμερα τα μύρια όσα. Απλώς επειδή αρκετοί έλεγαν ότι κούρασε (ορθώς), ή να ψάξει για κάτι άλλο, καλό είναι να πηγαίνετε και ένα βήμα παραπέρα για το τι μπορεί να επιφέρει κάτι αρνητικό όπως το παραπάνω που περιέγραψα.

Το έχω γράψει άπειρες φορές, προπονητής δεν είμαι, γνώσεις δεν έχω τόσο βαθιές όσο άλλοι, αλλά γράφω πράγματα που θέλω να βλέπω λίγο πιο μετά, βλέπω το τώρα και σύμφωνα με αυτό που βλέπω προσπαθώ να δω και το τι θα έρθει.

Ο Ολυμπιακός θα είναι αρκετά καλύτερος αφού θα έχει μπακ. Για εμένα σήμερα για να έχεις σοβαρή ομάδα πρέπει να έχεις μπάκ (αριστερά – δεξιά), τρομερό κέντρο και έναν καλό τερματοφύλακα. Όσο καλά εξτρέμ και να έχεις εάν δεν έχεις πίσω τους μπακάρες πάνε στράφι. Ότι επιθετικό και να έχεις εάν δεν έχεις στο κέντρο πνευμόνια δεν πας πουθενά, και ότι άμυνα να έχεις εάν έχεις τερματοφύλακα – playmobil δεν πας επίσης πουθενά.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν, έχει έναν πολύ καλό τερματοφύλακα. Έχει μπακ (στα αριστερά θα περιμένουμε ακόμα), έχει μια άμυνα με τα θέματα της για να τα λέμε όλα. Αλλά έχει χαφ που παίζουν για χρόνια μαζί και φέτος έκαναν κανονικά προετοιμασίες χωρίς covid κτλ. Στα πλάγια γέμισε και ανέβηκε επίπεδο, μαζί με Γκάρι (που βγάζει θέματα) και Μασούρα και μπροστά Ελ Αραμπί εγγύηση και να δούμε ποιος θα τον πλαισιώσει ως επιθετικός, γιατί ο Αμπουμπακάρ μια χαρά σε 4-4-2 μπορεί να είναι πιο πίσω του.

Αυτό που με προβληματίζει είναι δεν βλέπω προτάσεις να έρχονται για αυτούς που είναι να φύγουν και είναι αρκετοί… Σεμέδο, Λαλά, Ονιεκούρου, έχουν μεγάλα συμβόλαια και η πώληση του εκτός από έσοδα μεταγραφής θα είναι κέρδος τα συμβόλαια που γλιτώνει η ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν ακόμα πιο δυνατές κινήσεις για μεταγραφές. Για αυτό θέλει υπομονή τώρα να ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει με τους κομμένους (και ο Φορτούνης έχει μεγάλο συμβόλαιο), και θα πάμε για κινήσεις πιο ακριβές ας πούμε.

Παρόλα αυτά, αυτό το ρόστερ είναι υπεραρκετό για να περάσεις τη Μακάμπι, δλδ έλεος, όταν έχεις στόχο το Champions League τέτοιες ομάδες απλά τις καταπίνεις, Ολυμπιακός είσαι. Το ότι ομάδες από Ισραήλ αλλά και πρώην ανατολικού μπλοκ μας δυσκολεύουν αυτό το ξέρουμε, αλλά το επίπεδο μας είναι 2-3 σκάλες ανώτερο για αυτό τον προκριματικό γύρο. Προσωπικά δεν τη φοβάμαι γιατί με Μαρτίνς όσο και να πονάει κάποιους έχουμε προκρίσεις… αυτή είναι μια πραγματικότητα.

Μέχρι στιγμής για τις κινήσεις είμαι ευχαριστημένος, τώρα περνάει στο χέρι του προπονητή να μπορέσει να τους κάνει ομάδα, και εννοείται περιμένω και άλλες που σίγουρα θα γίνουν κινήσεις για ενίσχυση.

Πάμε και στο μπάσκετ να τα γράψω μια, γιατί με αυτά που διαβάζω στο Twitter θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε, εκεί έχει ξεφύγει το επίπεδο επιστημόνων στα πάντα.

Ο μπασκετικός Ολυμπιακός είναι μια έτοιμη ομάδα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έκανε κάποια αναβάθμιση κυρίως στο 4 μετά την απόσυρση του Πρίντεζη, την αλλαγή του Λιβιό, Είσι και κάποιες κινήσεις στο 5 για να πλαισιώσουν τον Φάλ.

Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει πρώτα να κλείσουν δύο θέματα που έχουν ανοίξει. Του Ντόρσει και του Βεζένκοφ.

Για εμένα πιο δύσκολο και κομβικό είναι του Ντόρσει παρά του Βεζένκοφ και θα εξηγήσω. Εάν δεν ανανεώσει ο Ντόρσει ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ψάξει για έναν σουτέρ και κυρίως θα βρει κάποιον Αμερικάνο. Αυτό σημαίνει ότι θα πιάσει θέση ξένου. Οπότε και με την απόσυρση του Πρίντεζη (Έλληνας) το θέμα γίνεται πιο περίπλοκο για να μπορεί η ομάδα να είναι ίδια και στην Α1, αφού στη Euroleague παίζουν όσοι ξένοι θέλουμε.

Προσωπικά δεν καίγομαι για την ανανέωση του να ξέρετε. Ναι οκ καλά τα “my second home”, Ντόρσει Ολυμπιακάρα κτλ, αλλά στη σειρά με Μονακό δεν φάνηκε… Δηλαδή εάν μου έλεγαν για το 2, Ντόρσει ή Μάικ Τζέιμς εντάξει με κλειστά μάτια τον Τζέιμς… απλώς ο Ντόρσει έχει το Ελληνικό διαβατήριο και μετράει ή αυτό πληρώνεις ως υπεραξία, γιατί σουτέρ σορρύ αλλά μπορείς να βρεις από Αμερική, η ζωή τους είναι αυτό. Να ξέρετε οι Αμερικάνοι (όπου είναι και στο DNA του Ντόρσει) δύο πράγματα τους νοιάζουν. Τα χρήματα και τα στατιστικά τους, οπότε εάν έχει καμιά τρομερή πρόταση από Φενέρ που δεν ματσάρει (και ορθώς) ο Ολυμπιακός, ας πάει στο καλό. Δεν γίνεται να χαλάσει η λογική των συμβολαίων στην ομάδα για έναν παίκτη. Απλώς ο ίδιος να ξέρει θα βρεθεί πάλι δίπλα στον Γουιλμπέκιν χαχαχαχα και το τι θα κερδίσει από μια ομάδα που θα χτιστεί από την αρχή, ενώ εδώ είναι ήδη σε κάτι έτοιμο που έχει αποδείξει τι μπορεί να κάνει.

Από εκεί και πέρα του Βεζένκοφ πιστεύω είναι πιο εύκολο. Οι Kings δεν είναι καμιά ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και στόχος είναι να χτίσουν για τα επόμενα χρόνια. Έτσι το δουλεύουν στις ΗΠΑ και με τη λογική των draft. Στο Νο.4 πήραν τον Keegan Murray που ήταν η επιλογή τους στον πρώτο γύρο. Χθες υπέγραψε συμβόλαιο και πιστεύω πάνω του θα ξεκινήσουν να χτίσουν. Πάνω κάτω έχουν γεμίσει εκεί στο ρόστερ τους και εάν κάνουν πρόταση στον Βεζένκοφ θα είναι το minimum συμβόλαιο και εννοείται χωρίς εγγυήσεις για χρόνο παιχνιδιού.

Ο Βεζένκοφ δεν είναι παίκτης που θα πάει για τη συμμετοχή και μόνο να λέει πήγε NBA, θέλει να παίζει και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, οπότε πιστεύω δύσκολα θα κάνει το μεγάλο άλμα σε αυτή τη φάση που βρίσκεται στα καλύτερα του και είναι από τα κορυφαία 4άρια στην Ευρώπη. Άλλη μια καλή χρονιά ίσως του φέρει και πιο πολλά χρήματα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Νιώθει καλά και είναι ευχαριστημένος εδώ, πάντα να τα βάζετε και αυτά στο τραπέζι ειδικά για Ευρωπαίους παίκτες, μετράει η οικογένεια, φίλοι κτλ. Ο Ολυμπιακός το έχει φτιάξει αυτό και για αυτό τους “κερδίζει”, ενώ είμαστε τυχεροί γιατί η Ελλάδα είναι αυτό που είναι και την προτιμούν αρκετοί.

Στην τσέπη δεν είμαστε κανενός, απλώς βάζω τις σκέψεις μου σε μια σειρά. Οπότε στον Ολυμπιακό θα περιμένουν να κλείσουν πρώτα αυτές οι δύο υποθέσεις και μετά θα γίνουν οι κινήσεις, γιατί όπως τις έγραψα παίζει ρόλο το ότι πρέπει να έχει και Έλληνες στο ρόστερ, μην το ξεχνάτε αυτό και αραδιάζετε 150 ξένους παίκτες. Είναι μια σειρά με καραμπόλες όπου το τεχνικό επιτελείο πιστεύει είναι ήδη έτοιμο με εναλλακτικά πλάνα και δεν θα αργήσουν να κάνουν κινήσεις μόλις ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Ξέρουν τι θέλουν, τι έχουν στοχεύσει και πιστεύω έχουν κάνει συζητήσεις, απλώς έχουν παγώσει για να τελειώνουν τα δύο θέματα που πρέπει πρώτα να κλείσουν.

Αυτά τα λίγα… θα τα ξαναπούμε… γιατί ετοιμάζω και ένα νέο στοιχηματικό project που θα ενημερώσω σύντομα…