OlympiacosBC_Virtus_BolognaBC_Euroleague_2022_RedView
10 Δεκεμβρίου, 2022
Banner

Τι μπασκετάρα Θεέ μου

Το χθεσινό παιχνίδι στο ΣΕΦ, απέναντι στη Βίρτους Μπολόνια ήταν μια επιτομή του μπάσκετ, ένα μπάσκετ που έτσι το έχει σκεφτεί και χτίσει ο Μπαρτζώκας όπου το είδε στην πλήρη εφαρμογή του.

Εντάξει μπορεί η Βίρτους να μην είναι παικτικά Ρεάλ ή Εφές, αλλά δεν είναι και τυχαία ομάδα. Ήρθε στη Euroleague έχοντας κατακτήσει το Eurocup πέρυσι, ενώ στην Ιταλία βρίσκεται στην 1η θέση με ρεκόρ 9-0. Ενώ σε τεχνικό team και παίκτες έχει επιπέδου Euroleague.

Απλώς χθες ο Ολυμπιακός με το παιχνίδι του αλλά και τη μέρα που βρέθηκε (πάντα θα παίζει το ρόλο αυτή η αστάθμητη παράμετρος), έκανε τους Ιταλούς να φαίνονται ανήμποροι να αντιδράσουν σε αυτό που τους χτύπησε σαν κεραυνός από το πρώτο λεπτό.

Ο Ολυμπιακός θα έπαιζε ένα παιχνίδι στη Euroleague έχοντας αφήσει πίσω του τη μεγάλη νίκη επί του ΠΑΟ για την Α1 τη Δευτέρα που μας πέρασε, που όμως είχε κάνει ένα ψιλοκακό παιχνίδι με άσχημα στατιστικά.

Ήρθε ο αγώνας με τη Βίρτους για να “διορθώσει” αυτά τα στατιστικά και να φέρει σε ισορροπία την εικόνα που έχουμε για την ομάδα φέτος.

Εδώ να θυμίσω, ότι πέρυσι Νοέμβριο όταν ο Ολυμπιακός έκανε τη μοναδική ήττα από τον ΠΑΟ, είχε επόμενο παιχνίδι για τη Euroleague απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο στην Ιταλία, και όλοι θυμάστε τι παιχνίδι είχε κάνει εκεί, και τι ευστοχία ειδικά στα τρίποντα είχε η ομάδα.

Το ίδιο έγινε και τώρα, μετά τη νίκη επί του ΠΑΟ, που ήρθε σε ένα κακό παιχνίδι, πάλι βρέθηκε απέναντι σε Ιταλούς και έκανε όργια.

Ότι είχε στο μυαλό του ο Μπαρτζώκας το καλοκαίρι όταν έκανε τις λίγες μεταγραφικές κινήσεις για το πως θα παίζει η ομάδα φέτος, το είδε στο παρκέ και με το παραπάνω. Ακριβώς αυτό το παιχνίδι έχει σκεφτεί και δουλεύει κάθε μέρα στην προπόνηση, γρήγορο με αρκετές πάσες για σουτ στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Άμυνα που ακόμα και όταν η διαφορά είχε ξεφύγει έβλεπες παίκτες να πέφτουν στο παρκέ για να μην χαθεί η κατοχή, ενώ η ίδια ένταση κράτησε μέχρι το τέλος του παιχνιδιού.

Μετά το χθεσινό παιχνίδι ο Ολυμπιακός είναι 3ος στη βαθμολογία της Euroleague, έχοντας τη δεύτερη καλύτερη διαφορά σε σκορ (επίθεση – άμυνα) +100 μετά την Φενέρ που είναι πρώτη και με +130.

Ο Ολυμπιακός έχει τη καλύτερη επίθεση με 1041 πόντους, ενώ είναι μέσα στις 4 ομάδες όπου μετά τη 12η αγωνιστική έχουν περάσει τους 1000 πόντους. Οι άλλες είναι Φενέρ με 1044, Μπασκόνια 1021 και Ρεάλ Μαδρίτης 1019 πόντοι.

Με λίγα λόγια ο Ολυμπιακός έχει Μ.Ο στην επίθεση 86.7% έναντι 87% της πρώτης Φενέρ. Για να καταλαβαίνουμε τι διαφορές υπάρχουν σε σχέση ειδικά με το κόστος του ρόστερ των ομάδων.

Παραπάνω έγραψα ότι το χθεσινό παιχνίδι εξισορρόπησε κάπως τα στατιστικά που είχε την Δευτέρα απέναντι στον ΠΑΟ για το Ελληνικό πρωτάθλημα. Θα μου πει κάποιος άλλο το Ελληνικό πρωτάθλημα άλλη η Euroleague, τυπικά ισχύει, αλλά ο ΠΑΟ είναι ομάδα της Euroleague και τα μεταξύ μας παιχνίδια ανώτερης δυσκολίας σε σχέση με άλλα παιχνίδια του πρωταθλήματος, με την ένταση να είναι ίδια και αν έπαιζαν για Ευρώπη.

Οπότε μπορώ να κάνω συγκρίσεις έχοντας αυτές τις παραμέτρους που είναι και πραγματικές. Άλλωστε σε 2-3 εβδομάδες θα βρεθούν και πάλι, αυτή τη φορά στο ΟΑΚΑ για παιχνίδι στη Euroleague. Εδώ να γράψω ότι όπως είχα αναφέρει στο κείμενο μου μετά το παιχνίδι της Δευτέρας, φέτος μια ήττα από τον ΠΑΟ θα την κάνει ο Ολυμπιακός, αυτό το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ για τη Euroleague είναι το πρώτο από τα δύο που φοβάμαι. Το δεύτερο είναι να γίνει μια ήττα στο ΟΑΚΑ στη σειρά των τελικών.

Χθες ο Ολυμπιακός είχε απίστευτη ευστοχία σε δίποντα και ειδικά σε τρίποντα με 18/32 και 56.3% πως να χάσεις; Να θυμίσω τη Δευτέρα με ΠΑΟ είχε 7 στα 26! Ενώ στα δίποντα είχε 17/37 και χθες ένα ασύλληπτο 22/29 και 75.9%.

Μοναδική παραφωνία είναι οι βολές όπου και στα δύο παιχνίδια έχασε από 6. Χθες είχε 19/25 και τη Δευτέρα 11/17.

Κάπου εδώ να κάνω άλλη μια αναφορά για τον Κάνααν, όπου εχθές δεν έκανε τίποτα διαφορετικό από αυτά που κάνει. Είχε 3 στα 5 τρίποντα όπου αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό 60%, είχε 4 ασίστ, πίεσε στην άμυνα και για τον χρόνο που έπαιξε έχει θετικό πρόσημο.

Θα πρέπει επιτέλους να δούμε κάποια πράγματα όπως είναι γιατί στο μυαλό νομίζω ότι ο αρκετός κόσμος έχει φτιάξει μια λάθος εικόνα για αυτό τον παίκτη.

Στις αρχές είχα γράψει ότι θέλει χρόνο για να δείξει το τι μπορεί να κάνει, αφού είναι γνωστός παίκτης και όχι κάποιος τυχαίος, μοιραίως ήρθαν και συγκρίσεις με τον Ντόρσει που πέρυσι ήταν στην ίδια θέση και ίσως αρκετοί έχουν την εικόνα του Ντόρσει από τους αγώνες στο Eurobasket.

Παρόλα αυτά οι αριθμοί είναι ψυχροί και “μιλάνε” από μόνοι τους, δείχνοντας ότι η διαφορά μεταξύ τους είναι μικρή και προσωπικά στα σημεία να γέρνει υπέρ του Κάνααν.

Στη θέση 2 ο Ολυμπιακός πέρυσι βρήκε ένα σουτέρ για να τα στάζει που λέμε, το καλοκαίρι ήρθε η αλλαγή για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε και ήρθε ένας άλλος όπου ο πολύς κόσμος είχε στο μυαλό του ότι σε κάθε παιχνίδι θα έχει 3-4 τρίποντα στάνταρ. Δεν είναι όμως έτσι, γιατί ο Ντόρσει τα είχε;

Πάμε τώρα στους αριθμούς. Ο Ντόρσει στον Ολυμπιακό στη Euroleague είχε σε 31 παιχνίδια της κανονικής περιόδου 39.5% ευστοχία, ενώ στα επόμενα 7 παιχνίδια που ήταν playoffs & Final Four έκανε βουτιά στο 27.3%.

Στο πρωτάθλημα σε 24 παιχνίδια της κανονικής περιόδου είχε 42.3% και στο σύνολο των playoffs που ήταν 8 παιχνίδια 36.1%.

Ενώ σε 3 σεζόν στη Euroleague ο Ντόρσει (2 σεζόν στη Μακάμπι και 1 στον Ολυμπιακό) έχει σύνολο 38.5% στη διοργάνωση με 189/491. Εδώ να παρατηρήσω και την ελευθερία που είχε στον Ολυμπιακό, αφού τη σεζόν 2020-21 στη Μακάμπι σε 34 παιχνίδια είχε 65/165 και την επόμενη σεζόν στον Ολυμπιακό σε 38 παιχνίδια είχε 73/195 τρίποντα.

Από την άλλη μέχρι στιγμής ο Κάνααν έχει με τον Ολυμπιακό στη Euroleague σε 12 παιχνίδια 12/32 και ποσοστό 37.5% ευστοχίας. Ενώ στο Ελληνικό πρωτάθλημα το ποσοστό αυτό φτάνει το 41.4%.

Τη σεζόν 2021-22 με την Ούνιξ στη Euroleague είχε σε 24 παιχνίδια 57 εύστοχα στις 139 προσπάθειες και ένα ποσοστό στο 41% περίπου. Ενώ τη σεζόν 2020-21 με την Ούνιξ πάλι αλλά αυτή τη φορά στο Eurocup είχε 62/174 και ποσοστό 35.6%

Ενώ στις 2 σεζόν με Ούνιξ στη VTB League τα ποσοστά του ήταν σταθερά πάνω από 41%, το πέρασμα από τη Γαλατά δεν το υπολογίζω γιατί το δείγμα ήταν μικρό.

Με λίγα λόγια τα ποσοστά τους είναι κοντά, απλώς ο Ντόρσει είχε μια ελευθερία που του έδωσε ο Μπαρτζώκας και έπαιρνε πολλά σουτ, αρκετές φορές και τραβηγμένα ή έχοντας παρασυρθεί από ένα γρήγορο ρυθμό που είχε η ομάδα, έκανε τα δικά του στην επίθεση. Το ήξερε όμως ο coach κι εις γνώσης του το άφηνε.

Ο Κάνααν είναι πιο συγκροτημένος και δεν θα πάρει αρκετά σουτ, ενώ όπως έχω γράψει πολλές φορές προσφέρει πράγματα πίσω, είτε θα πιέσει στην μπάλα και θα κλέψει, είτε θα είναι σε φάσεις μέσα για να καλύψει την άμυνα, πράγματα που ο Ντόρσει δεν έκανε και τόσο, δεν είχε και την όρεξη ας το γράψω έτσι για αυτά.

Ο Κάνααν ίσως είναι και η πρώτη του φορά που έχει μπει σε μια ομάδα όπου ήδη δουλεύει με το δικό της στυλ και ρυθμό και θα πρέπει να ενταχθεί σε αυτό το σύνολο. Ενώ σε άλλες ομάδες ίσως ήταν αυτός που θα πάρει πάνω του το σκοράρισμα όλης την ομάδας και θα την τραβήξει.

Οπότε εάν διαβάσει κάποιος τα νούμερα και δει στα παιχνίδια συγκεκριμένα πράγματα θα καταλάβει γιατί για παράδειγμα δεν σουτάρει πεντακόσια σουτ, ή όλη την ώρα να παίρνει πάνω του επιθέσεις. Προσπαθεί και είναι στα συν του να μπει μέσα σε αυτό που έχει ήδη χτιστεί, όπως μπήκαν και όσοι ήρθαν και ανέβασαν επίπεδο την ομάδα σε σχέση με πέρυσι.

Ναι σε κάποια παιχνίδια όντως μπορεί να λείπουν τα εύστοχα τρίποντα του και αυτόματα να κάνουμε συγκρίσεις αλλά σε βάθος χρόνου τα νούμερα μιλάνε. Άλλωστε θα πρέπει όπως έγραψα παραπάνω να δούμε και που ήταν ο Ντόρσει στα κρίσιμα στη Euroleague και όχι να έχει κολλήσει το μυαλό μας στα 3 παιχνίδια με ΠΑΟ για τους τελικούς του πρωταθλήματος, που στην τελική αυτή η εικόνα έχει μείνει για να κάνουν συγκρίσεις όσοι τις κάνουν.

Προσωπικά δεν θα τον άλλαζα γιατί για Αμερικάνος με ότι αυτό συνεπάγεται προσφέρει και είναι στο συν αυτή τη στιγμή, ενώ και ο ίδιος γνωρίζει ότι μπορεί να δώσει ακόμα πιο πολλά πράγματα, όπου θα τα δώσει και θα τα δούμε, δεν ξέχασε ούτε το μπάσκετ, ούτε να σκοράρει. Ο χρόνος είναι σύμμαχος και όσο η ομάδα είναι στις πρώτες θέσεις δίνει την ευκαιρία και τον χρόνο που θέλει για να μπορέσει να δώσει από αυτό που ήδη δίνει το κάτι παραπάνω που σε κάποια παιχνίδια μπορεί να δώσουν και κρίσιμες νίκες.

Έρχεται διπλή εβδομάδα με Φενέρ εντός, Βιλερμπάν εκτός, ένας Ερυθρός Αστέρας που έρχεται στο ΣΕΦ και το 2022 κλείνει στις 30/12 με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ… Το Ελληνικό πρωτάθλημα έχει τελειώσει πριν καλά καλά ξεκινήσει, την απονομή του ντάμπλ περιμένουμε μόνο…