OlympiacosBC_Armani_MilanoBC_Euroleague_2023_RedView
9 Ιανουαρίου, 2023
Banner

Εκεί που ανήκει, στην κορυφή!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Κείμενο μετά τη νίκη επί της Αρμάνι Μιλάνο στο ΣΕΦ, όπως θα είδατε δεν υπήρχε αλλά ποτέ δεν είναι αργά για αυτή την ομάδα που συνεχίζει το αήττητο σερί εντός Ελλάδος.

Ο τίτλος εξάλλου ταιριάζει και στα δύο τουρνουά που έχει παρουσία, στη Euroleague αλλά και στην Α1. Και στα δύο βρίσκεται στην κορυφή, εκεί που ανήκει δικαιωματικά και επιβλητικά σύμφωνα με αυτά που έχουμε δει φέτος από τον Ολυμπιακό του Μπαρτζώκα και των Αγγελόπουλων.

Θα το ξαναγράψω με την εικόνα που έχει η ομάδα και μετά από νίκες δεν μπορείς να γράψεις και πολλά, γιατί προσωπικά τα έχω γράψει από την αρχή το τι θα δούμε τη φετινή σεζόν.

Το πιο εύκολο γράψιμο είναι, όπως εύκολο είναι και στις ήττες αφού οι πιο πολλοί “επαγγελματίες” πατάνε στην ίδια γραμμή και θα γράψουν για Ντόρσει, ενίσχυση του ρόστερ και άλλα κλασσικά εικονογραφημένα.

Η ομάδα αυτή τη στιγμή είναι super duper και όποιος δεν το βλέπει καλύτερα να δει αγώνα darts (βελάκια). Στην Ελλάδα βέβαια που από μπάσκετ τα βασικά γνωρίζουμε και ότι μπασκετικό όρο έχουμε ακούσει, διαβάσει απλά τον πετάμε για να δείξουμε γνώση. Οπότε η γνώση στο μπάσκετ είναι ότι βάζεις πέντε παίκτες που έχουν σουτ και κερδίζεις, πάνω κάτω στο μυαλό τους αυτό έχουν όλοι για αυτό και τέτοιο κόλλημα με Ντόρσει.

Έναν Ντόρσει που έχει και αβάντα από δημοσιογράφους που έχουν δηλώσει ότι για να πάει ο Ολυμπιακός στο Final Four πρέπει να τον έχει, αλλιώς χωρίς τέτοιους παίκτες όταν άλλες ομάδες έχουν μεγάλο ρόστερ (και μοναδικό παράδειγμα φέρνουν την Εφές), μέχρι 8άδα και καλά είσαι.

Αλήθεια τώρα;;;

Έχει ο Ολυμπιακός το καλύτερο και κορυφαίο 4άρι στην Ευρώπη, έχει έναν από τα κορυφαία γκάρντ τον Σλούκα, όπου μαζί με τον Γουόκαπ όπου στον Ολυμπιακό ανέβηκε επίπεδο, συνθέτουν μια απίστευτη δυάδα στον άσσο. Αλήθεια να σας ξαναθυμίσω τι έλεγε κόσμος και τι έγραφαν για τον Γουόκαπ μετά το χαμένο παιχνίδι στο ΣΕΦ από τον ΠΑΟ το 2021;;;

Στο 2 ο Κάνααν έχει ίδια ίσως και καλύτερα νούμερα από τον Ντόρσει στο 3ποντο ενώ προσφέρει σε άμυνα κάτι ο Τάιλερ δεν το είχε. Ο Λαρεντζάκης σε σχέση από πέρυσι ανεβασμένος σε μεγάλο βαθμό και έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά ευστοχίας του στο τρίποντο.

Στο 3 ΠαπανικολάουΜακΚίσικ εγγύηση και συνέχεια από πέρυσι. Όπου πριν λίγο καιρό κάποιοι κλόουν στο Twitter έγραφαν για να φύγει ο Παπ, για τέτοιο μπάσκετ βλέπουν και γράφει ο κάθε αρλεκίνος.

Στους ψηλούς τι να γράψει κάποιος με τριάδα Φάλ, Μπολομπόι και Ταρίκ Μπλάκ να είναι από τις κορυφαίες στη Euroleague και για όλα τα γούστα και μαρκαρίσματα.

Κι όμως για κάποιους δημοσιογράφους αυτή η ομάδα είναι μόνο για 8άδα, και για να πάει στο F4 πρέπει να πάρει και άλλους παίκτες…

Τώρα το ότι αυτή η ομάδα είναι πρώτη με ρεκόρ 11-6 και στους πόντους στο +161, με δεύτερη τη Ρεάλ Μαδρίτης 11-6 και +114 είναι μάλλον θαύμα ε;

Όλα αυτά με ένα μπάτζετ σχεδόν 15εκ ευρώ, ενώ η Ρεάλ και Μπαρτσελόνα που είναι επίσης στο 11-6 έχουν μπάτζετ 43,5εκ και 44εκ αντίστοιχα.

Με λίγα λόγια μέχρι στιγμής στον Ολυμπιακό κάθε νίκη έχει κοστίσει 1,36εκ και στις άλλες δύο σχεδόν 4εκ. Στο τέλος της κανονικής περιόδου θα ξανακάνω τη σούμα για το τελικό αποτέλεσμα.

Θα μου πει κάποιος οκ, είναι πρώτος αλλά μαζί με τόσες άλλες ομάδες, ενώ και η Μπασκόνια έχει μπάτζετ 7.5εκ ευρώ και είναι στο 11-6. Ναι αλλά το θέμα είναι τι εικόνα έχουμε δει και πια ομάδα θα έχει διάρκεια.

Όπως έγραψα σε προηγούμενο κείμενο ο Ολυμπιακός από την αρχή δεν είχε μεγάλα σκαμπανεβάσματα στη βαθμολογία στην πρώτη 4άδα έπαιζε εκεί γύρω, σε αντίθεση με άλλες ομάδες όπως η Φενέρ που ήταν ως άλλη ΤΣΣΚΑ στην κορυφή και τώρα έχει βρεθεί στην 6η θέση, ενώ άλλες ομάδες όπως η Μπασκόνια από τα χαμηλά έφτασε να είναι στην 3η θέση αυτή τη στιγμή. Σαν καρδιογράφημα είναι η πορεία τους, ενώ του Ολυμπιακό δεν έχει τόσο μεγάλες αποκλείσεις.

Ξεκινάει ο δεύτερος γύρος όπου τις ομάδες που είναι μαζί του στην κορυφή, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, τις έχει στο ΣΕΦ. Ενώ θα πάει σε Μονακό για να πάρει ρεβάνς από την ήττα στο ΣΕΦ που κάλλιστα μπορούσε να αποφύγει.

Το έχω ξαναγράψε οι ήττες που έκανε φέτος, σε μεγάλο ποσοστό τις έκανε από δικά του λάθη και μόνο και όχι γιατί ο αντίπαλος μπήκε και από την αρχή είχε δείξει τη διαφορά. Σίγουρα τις ήττες στο ΣΕΦ θα μπορούσε να τις αποφύγει αλλά έτσι είναι το μπάσκετ, πρέπει για 40 λεπτά να είσαι εκεί συγκεντρωμένος. Όπως και την ήττα με τη Βιλερμπάν στη Γαλλία θα μπορούσε να είχε αποφύγει.

Έγιναν και είναι ιστορία όλα αυτά, τώρα κοιτάμε μπροστά και υπάρχει ένας που να πιστεύει ότι αυτή η ομάδα δεν μπορεί να καταφέρει τα πάντα;

Η διαφορά του Ολυμπιακού με τις άλλες ομάδες είναι ότι έχει χτιστεί με πλάνο σε γερές βάσεις και το βασικό όσοι είναι στο ρόστερ είναι σαν οικογένεια. Μια βόλτα στα social τους και θα το καταλάβει κάποιος, σε αντίθεση με άλλες ομάδες που απλά έχουν ρίξει χρήμα για να πάρουν καλούς παίκτες και έχουν κάπως μισθοφορική λογική. Όπως άλλωστε για παράδειγμα η Μονακό που ήθελε τον Ντόρσει.

Αυτό είναι το extra που άλλες ομάδες δεν το έχουν, ενώ παράλληλα οι κινήσεις των Αγγελόπουλων με τις ανανεώσεις συμβολαίων δείχνουν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι χτίζουν και οι ανανεώσεις γίνονται πάνω σε ένα πλάνο και ταυτόχρονα στέλνουν μήνυμα στις υπόλοιπες ομάδες ότι εδώ μπορούμε και κρατάμε όποιον παίκτη θέλουμε, χτίζουμε και θα μας βρίσκεται μπροστά σας για αρκετά χρόνια ακόμα.

Το μόνο που λείπει από τον Ολυμπιακό είναι ένα γήπεδο επιπέδου Ζαλγκίρις. Εάν σε αυτή τη συγκυρία το είχε τότε θα μιλούσαμε για ότι κορυφαίο υπάρχει στην Ευρώπη, σε ολοκληρωμένο πακέτο. Όσα Sold Out και να γίνουν όσο πάθος και να υπάρχει στην εξέδρα το ΣΕΦ το ξέρουμε… δεν είναι μπασκετικό γήπεδο και στο όλο αυτό που έχει φτιαχτεί είναι η μοναδική μικρή παραφωνία αλλά στην τελική δεν είναι και στο χέρι του Ολυμπιακού ένα κτήριο κρατικό που ανήκει πια στο ΤΑΙΠΕΔ.

Παρόλα αυτά με κάποιες διορθωτικές κινήσεις η ΚΑΕ προσπαθεί να κάνει ότι καλύτερο και ότι της επιτρέπουν να κάνει, γιατί είναι να μην μπλέξεις με το δημόσιο… Πιστεύω στο μέλλον θα βρεθεί μια λύση να δοθεί και να γίνει όπως πρέπει για να φιλοξενεί την κορυφαία ομάδα της Ευρώπης τα τελευταία δύο χρόνια σύμφωνα με τις παραμέτρους που υπάρχουν όπως το μπάτζετ που είναι και το πιο βασικό.

Για Ελλάδα τι να γράψει κάποιος, αεροπορία περνάει το κάθε παιχνίδι όπου είναι καλές προπονήσεις των παικτών και δοκιμές συστημάτων για τους αγώνες στην Ευρώπη. Καλώς κακώς η Α1 στο μπάσκετ είναι όπως το ποδόσφαιρο στην Σκωτία με Σέλτικ – Ρείντζερς.

Το γνωρίζουν όλοι ότι Ολυμπιακό και ΠΑΟ δεν μπορούν να τους κοντράρουν σε διάρκεια και οι τελικοί παραμένουν οι ίδιοι. Μια ήττα μπορεί να κάνουν, ο ΠΑΟ βασικά αλλά θα είναι μια ήττα και τίποτα παραπάνω, για να διεκδικήσεις κάτι πρέπει να έχεις διάρκεια και η διαφορά είναι τεράστια όσες προσπάθειες και να κάνουν.

Το κακό όμως με κάποιες ομάδες στην Ελλάδα και την Α1 είναι ότι, εφόσον δεν έχουν ελπίδες για τίποτα σε θέμα τίτλου, αντί να κοιτάξουν να βγάλουν παίκτες Έλληνες που αρχίζουν και μειώνονται, φέρνουν κάθε καρυδιάς καρύδι ξένο παίκτη για μια σεζόν. Να τους προσφέρει τι; Αφού δεν πάνε για τίποτα, οκ θα μπουν στα playoffs και; Θα πάρουν παραπάνω χρήματα από τα τηλεοπτικά; Παίρνουν και από το στοίχημα όμως, γιατί δεν κάθονται να βγάλουν παίκτες και να τους πουλάνε μετά παρά υπάρχει μια ανακύκλωση μέτριων ξένων που το κάτι παραπάνω δεν το δίνουν. Σε ένα πρωτάθλημα που γνωρίζουμε τους δύο των τελικών για εμένα θα έπρεπε κάποιες ομάδες να δουν αλλιώς την παρουσία τους στο πρωτάθλημα, για να τελειώσουν και κάθε σεζόν τα θέματα με πληρωμές, χρέη κτλ.

Θα μου πει κάποιος όσο στο παιχνίδι είναι οι μάνατζερ σιγά μην αλλάξει, γιατί σχεδόν κουμάντο κάνουν αυτοί… τι να πω στο χέρι όποιων ασχολούνται είναι να κάνουν τις αλλαγές προς το καλύτερο. Το καμπανάκι για το ότι δεν υπάρχουν Έλληνες για να παίξουν σε επίπεδο Euroleague έχει χτυπήσει για τα καλά και τα τελευταία χρόνια ψάχνουμε για Έλληνες από τις ΗΠΑ, ή όπου αλλού παίζουν, είναι αρκετά σοβαρό το θέμα στην Ελλάδα όπου θα φανεί και στην Εθνική, όσο οι τωρινοί ήδη έχουν άλλον ένα χρόνο στην πλάτη τους…

Το ξέρω στο τέλος ξέφυγα με θέμα άσχετο αλλά σχετικό με Ολυμπιακό, μιας και ο Ολυμπιακός όπως έχω γράψει έχει σχέδιο και προχωράει και σίγουρα έχουν κάνει πλάνα για το αύριο και μεθαύριο, τα τουρνουά τελειώνουν οι ομάδες όμως συνεχίζουν να υπάρχουν και θα πρέπει να είναι έτοιμες για το μέλλον.