OlympiacosBC_PAOBC_A1_2023_RedView
1 Νοεμβρίου, 2023
Banner

Θα μάθετε λίγο μπάσκετ;

Ήταν 22/11/2021 όταν ο Ολυμπιακός έχασε τότε στο ΣΕΦ με 76-81 σε ένα παιχνίδι που το περίμεναν όλοι αφού τον Σεπτέμβριο του 2021 η ΕΟΚ στο μπάσκετ είχε αλλάξει ήδη σελίδα από τις εκλογές που έγιναν.

Ένα παιχνίδι που οι οπαδοί του Ολυμπιακού περίμεναν ως εναρκτήριο λάκτισμα της νέας εποχής του #mexritelous που δικαιώθηκε πανηγυρικά και οι του βάζελου που ένιωθαν ότι τελικά δεν έφταιγε η διοίκηση της ομοσπονδίας που κέρδιζαν αλλά ότι είχαν καλή ομάδα.

Χάνει ο Ολυμπιακός το παιχνίδι που καλώς κακώς πολλοί το είχαν και ως ορόσημο, και την επόμενη μέρα διαβάζαμε για κάποιον Γουόκαπ που δεν είχε σουτ (είχε χάσει κρίσιμο τρίποντο στο τέλος από τη γωνία) και ότι η ομάδα θέλει κάποιες κινήσεις να γίνουν ακόμα.

Εγώ όπως πάντα είχα προλάβει κόσμο και έχοντας δει τον Ολυμπιακό από κοντά μόλις στο φιλικό με Ιωνικό στον Πλάτωνα αλλά έχοντας δει και τις κινήσεις στις μεταγραφές που έκανε η ομάδα, μου έβγαζε ότι πάει για μεγάλα πράγματα αυτό το ρόστερ.

Όσοι με ξέρουν και είχαμε μιλήσει τότε αλλά και στις αρχές της σεζόν τους είχα πει ότι αυτή η ομάδα θα πάει Final Four! Ναι όταν δεν ήταν καν σε σκέψη πολλών και πρώτο στόχο είχαν την 8άδα. Τη συνέχεια της σεζόν 2021-2022 την ξέρετε, τη ζήσαμε όλοι.

Μέχρι σήμερα έγιναν πολλά πράγματα αλλαγές στο ρόστερ κάθε σεζόν, προσθήκες και αποχωρισμοί. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και δεύτερο σερί Final Four αλλά και και ένα μεγάλο σερί επί του ΠΑΟ που έκανε άλλη μια νίκη στα play offs πέρυσι 8/6/2023 οριακή με 67-65, τη συνέχεια επίσης την ξέρετε.

Έρχεται τώρα η σεζόν 2023-24 όπου το καλοκαίρι είχε ανακατατάξεις η ομάδα στο ρόστερ με τον Βεζένκοφ να επιλέγει (ορθώς) το NBA και τον Σλούκα να επιλέγει χρήματα και χρόνο.

Όμως αυτός ο Ολυμπιακός έχει δύο σταθερές που περνάνε στο ντούκου που λέμε, γιατί ίσως έχει γίνει από ένα σημείο και μετά συνήθειο.

Έχει ΣΟΒΑΡΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ διοίκηση όπου κοιτάζει το πως θα γίνει καλύτερη η ομάδα και πως θα κουράζετε λιγότερο (βλέπε τσάρτερ στις μετακινήσεις), και δεν ασχολείται με merch φτιάχνοντας κασκόλ.

Υπάρχει η μπουτίκ του Ολυμπιακού στο μπάσκετ όπου μπορείτε να βρείτε τα πάντα. LINK ΕΔΩ (εννοείται τσάμπα διαφήμιση, δεν κερδίζω κάτι).

Ενώ έχει και τον προπονητή στον πάγκο που έχει χτίσει όλο αυτό που βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια από το μηδέν και είναι εξ ολοκλήρου δικό του δημιούργημα.

Τι σημαίνει όταν κάτι το έχεις φτιάξει εσύ; Ότι μόνο εσύ ξέρεις πως μπορεί αυτό να λειτουργεί σωστά και με αποτέλεσμα.

Ο Μπαρτζώκας έχει καταφέρει κάτι που στον οργανισμό του Ολυμπιακού δεν ξέρω εάν το έχει καταφέρει άλλος προπονητής. Να έχει όχι μόνο την καθολική αποδοχή του κόσμου, αλλά φέτος ειδικά με ότι έγινε με Σλούκα απολάμβανε και την υπεράσπιση του απέναντι σε όλους.

Ο κόσμος είχε μπει κάτι σαν ασπίδα μπροστά του για ότι επιθέσεις δεχότανε από παντού. Γνώμη μου; Ορθώς έγινε, γίνεται και θα πρέπει να γίνεται! Αυτός ήταν στον πάγκο σε αυτή τη mini αναγέννηση ας το γράψω έτσι μετά τον Μπλάτ. Αυτός πηγαίνει για πλάκα την ομάδα στα Final Four, φέρνει τίτλους και έχει δημιουργήσει ένα 18-2 όπου έκανε τους άλλους να πανηγυρίζουν 1 νίκη μέσα στο ΣΕΦ λες και σήκωσαν Ευρωλίγκα.

Όμως όπως γράφω πολλές φορές ο δύσκολος εχθρός είναι εκ των έσω, γιατί τον αντίπαλο τον ξέρεις, ποιος είναι που είναι και τι κάνει. Τον εσωτερικό εχθρό δεν ξέρεις από που θα σου έρθει.

Όσοι με ξέρουν γνωρίζουν τη φιλοσοφία μου και την άποψη μου για την κριτική… ωπ sorry… την έχουν βαφτίσει καλοπροαίρετη κριτική που νομίζουν ότι λέγοντας ή γράφοντας κάτι στα social είναι σωστό ή ότι θα τους δώσει σημασία κάποιος και θα τους ακούσει.

Λοιπόν το ξαναγράφω όσο πιο κυνικά μπορώ μπας και το καταλάβει και ο τελευταίος. Όταν έχεις έχεις γνώμη για κάτι που δεν έχεις γνώση, η γνώμη σου είναι για τα σκουπίδια. ΤΕΛΟΣ!

Προσωπικά σε δικά μου θέματα έχω κόσμο που μου λέει διάφορα, την άποψη του για κάτι που έχω κάνει. Όμως όταν τον ρωτάω εάν είναι ειδικός, ή έχει κάνει το ίδιο, ή είναι η δουλειά του και μου λέει σε όλα όχι, τον γράφω στα αρχίδια μου και προχωράω.

Για κάθε τι που κάνω, γνωρίζω ποιον θα πρέπει να ακούσω και όχι μόνο αυτό, αλλά τον ψάχνω και ο ίδιος για να μου πει τη δική του άποψη.

Η μεγαλύτερη αρρώστια στην Ελλάδα είναι ότι όλοι είμαστε παντογνώστες στα πάντα, στο οτιδήποτε. Είτε είναι οικονομικά, είτε κοινωνικά, είτε πολιτικά πόσο μάλλον αθλητικά. Αλλά στην πραγματικότητα οι ίδιοι δεν μπορούν να βράσουν ένα αυγό, όμως έχουν άποψη για τα πάντα.

Εκεί ακουμπάει και το παιχνίδι με τα media που έχει αλλάξει άρδην. Ο κόσμος γίνεται από αναγνώστης, οπαδός κάποιου δημοσιογράφου που λόγω εποχής έχει γίνει Influencer οπότε φτιάχνει ένα “στρατό”, γιατί αυτός ο “στρατός” είναι αυτός που θα του φέρει τα κλικ και τα like. Άρα θα έχει και δουλειά…

Αρκετά σας κούρασα με αυτά, αλλά επειδή δεν είμαι ειδικός αλλά όταν γράφω θέλω να σας έχω και ανάλυση στο τι γράφω για να μπορώ να με καλύπτω στο ότι γράφω. Όταν κάποιος μου αναλύει σκεπτικό τότε θα τον ακούσω ή διαβάσω, αλλά όλοι μένουν στους τίτλους, για αυτό από γνώση είναι κενοί.

Πάμε τώρα για Ολυμπιακό. Το φετινό ρόστερ είναι απλά μαθηματικά και τίποτε άλλο. Έφυγε ο Σάσα που είχε Ελληνικό διαβατήριο και ο Σλούκας, αλλά στη θέση τους έχουμε τον Γουόκαπ που έχει Ελληνικό διαβατήριο.

Άρα είμαστε -1 παίκτη που μπορεί να παίζει και στην Α1. Ο Μπαρτζώκας το καλοκαίρι για αυτό ήθελε τον Ντόρσει για το Ελληνικό διαβατήριο και βασικά στον Ντόρσει αυτό πληρώνεις, γιατί παίκτη με τέτοιο σουτ βρίσκεις εύκολα, ακόμα και ο Κάναν καλύτερα στατιστικά έχει, παίζει και πιο καλή άμυνα.

Τι σημαίνει αυτό; Σας είχα ενημερώσει στο Podcast που έκανα από τις 6/10 και έχοντας κερδίσει τον ΠΑΟ στον τελικό του Super Cup. Γιατί εγώ όταν θα πω ή γράψω κάτι, θα το κάνω στις νίκες, εκεί είναι το δύσκολο να μπορείς να επαναφέρεις στη Γη αυτόν που ήδη θα λέει για 17-1, στις ήττες το να βρεις τι φταίει το μόνο εύκολο.

Έτσι όπως έγινε το ρόστερ και το ότι δεν υπάρχουν Έλληνες που να μπορούν να παίζουν στο επίπεδο της Euroleague ο Ολυμπιακός ήταν αναγκασμένος να πάρει ξένους. Όμως στην Ελλάδα θα πρέπει να αφήνει 2 παίκτες εκτός.

Εδώ έρχονται τα μαθηματικά που σας έγραψα πιο πάνω και ότι όλα είναι μετρημένα. Πάμε να σας τα γράψω για να έχετε εικόνα και να ξέρετε πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα.

Στο 5 έχει την καλύτερη δυάδα στην Ευρώπη, υψηλό επίπεδο μπαίνει ο ένας βγαίνει ο άλλος παραμένει τρόμος στη ρακέτα μπροστά και πίσω.

Στο 4 έχει Πίτερς και Σικμα. Εκεί ο Μπαρτζώκας θα ήθελε έναν Έλληνα να παίζει 4 και 5 όποτε χρειαστεί. Ιδανική περίπτωση θα ήταν του Αγραβάνη, αλλά το παιδί έχει το μυαλό πάνω από το κεφάλι του, οπότε “κάηκε”. Αλλά έναν τέτοιο παίκτη εκεί θα τον ήθελε ιδανικά. Ο Τανούλης είναι καθαρό 5άρι.

Στο 3 έχει Παπανικολάου και ΜακΚίσικ, δυάδα θανάτου που δεν αλλάζει.

Στο 2 παίζει με ΚάνανΛαρεντζάκηΛούντζη και Μπραζντέικις. Προσοχή τώρα, οι Λαρεντζάκης, Λούντζης και Μπραζντέικις μπορούν να παίξουν και στο 3 υπό προϋποθέσεις και αναλόγως το σύστημα που θέλει ο Μπαρτζώκας.

Όπως και ο ΜακΚίσικ που μπορεί να παίξει στο 2.

Στον άσσο ΓουόκαπΓκός δεν αγγίζουμε τίποτα.

Οπότε όλο το παιχνίδι και το ποιος θα μένει εκτός είναι στις θέσεις 2-3. Εκεί εάν αφήσει εκτός τον Σίκμα θα πρέπει ο Παπανικολάου να παίζει στο 3 και 4. Οπότε θα πρέπει στο 2 να έχει τον Μπραζντέικις για να παίζει και στο 3, εφόσον ο ΜακΚίσικ είναι ακόμα εκτός με τραυματισμό.

Εάν θέλει να έχει μέσα τον Σίκμα σημαίνει ότι θα μείνουν εκτός 2 παίκτες από την περιφέρεια που μπορεί να είναι Μπραζντέικις και ΜακΚίσικ ή Κάναν όπως άφησε πέρυσι εκτός.

Άρα, εάν έρθει τώρα παίκτης ξένος σουτέρ που θέλουν όλοι, τα μαθηματικά θα μιλήσουν και θα σου πουν, ότι είτε θα πρέπει να διώξεις έναν ξένο είτε θα αφήνεις εκτός 3 στην Α1.

Αυτά για να έχετε μια εικόνα το τι συμβαίνει γιατί ωραία ο καθένας πετάει ονόματα και το τι θέλει αλλά εδώ ένα και ένα κάνουν δύο, όχι τέσσερα.

Θα πει κάποιος να διώξει τον Σίκμα, η πιο εύκολη άποψη. Αλλά…

Ο Ολυμπιακός φέτος έχει ένα σοβαρό αρνητικό που σας ενημέρωσα και πάλι σε Podcast. Το Παγκόσμιο του μπάσκετ ήταν ότι χειρότερο για τη φετινή χρονιά που έγιναν ταυτόχρονα και οι αλλαγές με τις φυγές Σάσα και Σλούκα.

Προετοιμασία σωστή δεν έγινε ποτέ! Γουόκαπ, Λαρεντζάκης, Λούντζης, Παπανικολάου, Φάλ, Μιλουντίνοφ ήταν εκτός, οπότε σε τι χρόνο να δουλέψουν φιλοσοφία και συστήματα οι ΓκοςΣίκμα; Ναι μεν Γκος και Μίλου έχουν κάνει ένα πέρασμα από τον Ολυμπιακό και γνωρίζουν τι εστί Ολυμπιακός, τι εστί ΣΕΦ και τα αποδυτήρια αλλά με φιλοσοφία Μπαρτζώκα δεν έχουν παίξει.

Επίσης η μεγάλη απουσία του ΜακΚίσικ είναι σοβαρό θέμα, διότι είναι ο μοναδικός που μπορεί να έρθει από τον πάγκο να δώσει την ενέργεια που θέλει η ομάδα όταν κολλάει. Αυτός που θα κάνει τη φάση για να ξεσηκώσει το ΣΕΦ και να δώσει μια άλλη ώθηση, πέρα από κανένα τρίποντο που μπορεί να σου έρθει από εκεί που δεν το περιμένεις.

Η περίπτωση του είναι αυτό που περιγράφω για τη “μηχανή” που έχει φτιάξει ο Μπαρτζώκας, δεν είναι παίκτης που σου γεμίζει το μάτι ή που θα πέσουν πάνω του πέντε ομάδες να τον πάρουν, αλλά είναι για αυτό ακριβώς που θέλει ο προπονητής να έχει, κάνει αυτό ακριβώς που χρειάζεται σε κάθε σημείο του αγώνα η ομάδα.

Και όπως σας έγραψα πιο πάνω αυτός ο Ολυμπιακός δεν έχει χτιστεί για έναν παίκτη ή γύρω από έναν παίκτη, αλλά είναι μια ομάδα που ένας μπαίνει ένας βγαίνει αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί σωστά. Αυτό δεν έχουν καταλάβει πολλοί και ζητάνε ότι να ναι.

Από την άλλη τα σερί με απουσίες τραυματισμών παικτών, αυτή η ομάδα ολόκληρη και υγιή δεν έχει βρεθεί ακόμα για να μπορέσουν έστω να κάνουν μια κανονική προπόνηση, οπότε τι απόφαση να βγάλει και ο Μπαρτζώκας όταν μέχρι σήμερα είναι όλα λειψά.

Το να δούμε ποιος παίζει που, ποιος τη βάζει στο καλάθι, ποιος μαρκάρει είναι εύκολο αν και οι πιο πολλοί θα έφτιαναν ομάδα με 5 σουτέρ από το μπάσκετ που ξέρουν. Όμως ο Ολυμπιακός δεν λειτουργεί έτσι, είναι ένα άρτιο οικοδόμημα με αρχή, μέση, τέλος και γερά θεμέλια που μια ήττα από τον ΠΑΟ ίσα ίσα να το ταρακουνήσει και τίποτα παραπάνω.

Επίσης αφήστε τις συγκρίσεις με βάζελο γιατί ήδη πάνε σε αλλαγές παικτών. Αλήθεια ο Βιλντόζα βάζω 450 τρίποντα στην προπόνηση (το είχαν και θέμα σε αθλητικό site) τι λέει; Γιατί ήρθε ο Ναν ίσως πάρουν και ψηλό ξένο, κάποιος θα πρέπει να μείνει εκτός και εκεί…

Παρόλα αυτά στα μεταξύ μας το πρόσημο είναι υπέρ του Ολυμπιακού έχοντας κερδίσει το Super Cup και καπάκια εκτός έδρας νίκη στη Euroleague να τον έχει από κάτω.

Από την άλλη στην Ελλάδα χάθηκε το πρώτο από μια σειρά (που θα είναι μεγάλη μεταξύ μας) αγώνων για το πρωτάθλημα. Το αστείο είναι ότι ακούω και διαβάζω κόσμο αλλά και δημοσιογράφους μετά την ήττα να έχουν δώσει ήδη το πρωτάθλημα στον ΠΑΟ επειδή μπορεί να έχει το πλεονέκτημα έδρας.

Αλήθεια τώρα; Μετά από τόσα παιχνίδια μεταξύ τους και τα σπασίματα εδρών πιστεύουν ότι οι ομάδες είναι σε επίπεδο που τους επηρεάζει η έδρα; Πέρυσι ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ που ήταν στα κάγκελα κόντεψε να γράψει επικών διαστάσεων νίκη.

Αλλά θα μου πουν φέτος ο ΠΑΟ είναι αλλιώς… καλά καλά… σας τα έχω πει και γράψει… στο μυαλό τους είναι να φύγει ο Αταμάν που δεν κολλάει και να φέρουν τον Σάρας όπου μπορεί να γίνει και στη μέση της σεζόν αυτό…

Δεν είναι όλα όπως τα βλέπετε μπροστά και μόνο στα 40 λεπτά του κάθε αγώνα. Είναι πολλά παραπάνω και θα πρέπει να βλέπετε λίγο πιο μπροστά και μην μένετε σε τίτλους των site ή αυτά που λένε οι αγαπημένοι σας δημοσιογράφοι.

Τέλος μην είστε ιθαγενείς περιμένοντας τον NBAer που θα έρθει εδώ στο “χωριό” να μας μάθει μπάσκετ… η Euroleague δεν είναι NBA και θέλει προσπάθεια για παίκτη που δεν έχει γνώση και εικόνα τι γίνεται στην Ευρώπη να σου κάνει αυτά που θέλεις.

Υπομονή στα πάντα, ο χρόνος θα κρίνει και εδώ θα είμαι να μου πείτε εάν έπεσα έξω, πάντως 2 χρόνια σερί δεν έπεσα έξω… Να ακούτε τα Podcast και να κρατάτε σημειώσεις, έχω πει πράγματα που θα τα δείτε στο μέλλον…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!