redview-og
1 Ιουνίου, 2021
Banner

Κλείστε το να τελειώνουμε!

Τσα! Σας έλειψα? Μετά από καιρό πάλι εδώ αφού έχω στο μυαλό μου 3-4 θέματα που θέλω να γράψω αλλά δεν έβρισκα την όρεξη να το κάνω. Έχω γράψει από την αρχή το blog είναι το χόμπι μου και θα γράφω όποτε θα έχω κάτι και όρεξη φυσικά.

Απλώς το μπάσκετ τελείωσε νωρίς, στο ποδόσφαιρο τα playoffs ήταν διαδικαστικά. Θα έγραφα μετά το χαμένο κύπελλο αλλά με αυτά που διάβαζα αριστερά και δεξιά είπα δεν υπάρχει λόγος, γιατί η βλακεία σε αυτή τη χώρα είναι ανίκητη…

Τώρα όμως έχουν μαζευτεί αρκετά ωραία πράγματα για το μπασκετάκι και θέλω να τα γράψω. Έχω μια δικαίωση ίσως και δύο αλλά και κάποια γεγονότα που δικαιώνουν άλλους.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. ΛΟΥΚΕΤΟ! Κλείστε την ΑΣΤΕΙΑ Α1, δεν υπάρχει σοβαρό επαγγελματικό μπάσκετ και γυρίστε το σε ερασιτεχνικό επίπεδο, στην τελική ένα μάτσο ερασιτέχνες στηρίζουν αυτή τη γελοιότητα που ζούμε όλη τη σεζόν.

Ας τα πάρουμε από την αρχή… Οι Αγγελόπουλοι έστω και αργά για πολλούς έκαναν αυτό που έπρεπε να γίνει χρόνια πριν. Ορθώς πήραν μια ακραία αλλά επιβεβλημένη απόφαση να φύγουν από τον αγώνα κυπέλλου με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ και να έρθει το #mexritelous.

Ένα #mexritelous που είναι όχι 100% αλλά 1000% επιτυχημένο με ότι ζούμε στις εκλογές της ΕΟΚ, αλλά και με ότι έχει γίνει στο μπάσκετ γυναικών…

Η απόσυρση του Ολυμπιακού από την Α1 έδειξε την γύμνια ενός σαθρού πρωταθλήματος του ενός και βγήκαν στη φόρα όλες οι αρρώστιες που έχει το σπορ στην Ελλάδα. Το 13-1 βλέπει και ζει στο πετσί του αυτά που φώναζε ο Ολυμπιακός χρόνια τώρα, αλλά έκαναν τις επιλογές τους, τώρα ας τα λουστούν…

Η ΑΕΚ χρωστάει σε όποιον μιλάει και έχει φάει 8 ban από την FIBA για μη πληρωμή παικτών αλλά έξω είναι μια άλλη μέρα καλοκαιριού, δεν τρέχει μια. Η ΑΕΚ εντωμεταξύ που φέτος έχει γκρινιάξει σε αρκετά παιχνίδια για την διαιτησία αλλά δεν έχει την όρεξη να κάνει κάτι μην χαλάσει τις φιλίες της… Στην Ευρώπη αρκεί που παίζει στο Champions League των φτωχών και κάνει καμιά νίκη γιατί σε Euroleague εάν έπαιζε θα ήταν η χαρά του κάθε αντιπάλου.

Μιας και είπα για Euroleague… Επιβεβαιώθηκα στο 1000% για αυτό που έχω γράψει άπειρες φορές, γιατί το format της διοργάνωσης με εγγυημένα συμβόλαια είναι σωστό και έτσι πρέπει να μείνει για να έχει ύπαρξη.

Τα πράγματα είναι απλά. Σκεφτείτε την ΑΕΚ να έπαιζε τελικούς με ΠΑΟ και να κέρδιζε μια θέση στην επόμενη Euroleague. Ναι αυτή η ΑΕΚ των 8 ban και χωρίς παίκτες, πως θα σταθεί σε μια διοργάνωση τέτοιου επιπέδου όπως είναι η Euroleague. Μεγάλη πιθανότητα είχε να μην δεχτεί το εισιτήριο αφού τεράστιο έξοδο είναι και τα ταξίδια κάθε εβδομάδα. Οπότε η θέση θα έμενε κενή! Μη μου πει κάποιος την τρέλα να πήγαινε σε κανένα Λαύριο ή Προμηθέα… αν και η ομάδα της Πάτρας έχει τέτοιες βλέψεις αλλά όταν θα είναι έτοιμη για ένα τόσο μεγάλο βήμα, για τώρα το Eurocup είναι ότι πρέπει.

Οπότε τι κάνει η Euroleague; Σου λέει πάρε ένα κλειστό συμβόλαιο 10 χρόνια για παράδειγμα να κάνεις τα κουμάντα σου. Εφόσον θα έχεις εξασφαλισμένη θέση θα μπορείς να χτίσεις μια ανταγωνιστική ομάδα πέρα το τι θα κάνεις στο πρωτάθλημα σου. Θα μπορείς να βγεις στην αγορά και να βρεις χορηγούς χωρίς άγχος μην και τυχόν του χρόνου δεν παίζεις στην κορυφαία διοργάνωση. Έτσι λοιπόν η Euroleague διασφαλίζει ότι θα έχει ένα προϊόν υψηλού επιπέδου με ανταγωνιστικές ομάδες. Απλά και κατανοητά, όποιος δεν θέλει να το καταλάβει δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

Τα ίδια βήματα κάνει και η UEFA στο ποδόσφαιρο. Όταν έχει δώσει σίγουρες θέσεις στο Champions League από 3-4 σε Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία και μετά Γαλλία κτλ και αφήνει στα προκριματικά για τους 32 αν δεν κάνω λάθος 6 θέσεις όλες και όλες, πάνω κάτω μια κλειστή λίγκα είναι. Τις ίδιες και ίδιες ομάδες βλέπουμε και θα βλέπουμε γιατί αυτές οι “πλούσιες” είναι που προσφέρουν το θέαμα. Κάπου κάπου θα έχουμε και κανένα θαύμα τύπου Λέστερ αλλά μια στο τόσο. Με μαθηματική ακρίβεια θα γίνει κλειστή και αυτή η λίγκα για τους λίγους.

Το European Super League δεν απέτυχε όπως όλοι νομίζουν… ίσως ήταν κίνηση των ομάδων να κόψουν αντιδράσεις αλλά στα ημιτελικά ομάδες που ήθελαν τέτοιου τύπου τουρνουά έφτασαν και στον τελικό έπαιξαν δύο αγγλικές όπου το χρήμα ρέει από πίσω τους…

Ξέφυγα αλλά πιστεύω να κατάλαβαν όλοι γιατί η Euroleague δουλεύει έτσι και δεν θα διασπαστεί όπως πριν κάτι χρόνια πιπιλούσαν την καραμέλα από τα non paper όταν ξεσηκώθηκε ο ΠΑΟ και θα έφευγε… ακόμα εδώ είναι πάντως…

Ούτε είδαμε τα άπειρα χρήματα που έχει η FIBA έτοιμα να τα ρίξει στην αγορά… απεναντίας τα εθνικά πρωταθλήματα θα σβήσουν. Όσο θα μεγαλώνει η Euroleague και ίσως το Eurocup και θα μπαίνουν νέες αγορές στο παιχνίδι το χρήμα θα κάνει κουμάντο.

Στην Ευρώπη η μόνη σοβαρή λίγκα είναι της Ισπανίας, μετά να βάλω Ιταλία; Από εκεί και πέρα το χάος. Σε κάθε χώρα υπάρχουν οι 2-3 ομάδες που ξεχωρίζουν πάντα και αυτές θέλουμε να βλέπουμε, για αυτό και έχουμε συνηθίσει τα “ντέρμπι” της Euroleague εκτός τα Ολυμπιακός – ΠΑΟ, είναι κλασσικά παιχνίδια τα Ολυμπιακός – ΤΣΣΚΑ για παράδειγμα με όλη την προϊστορία τους.

Μόνο όταν έχεις ίδιες ομάδες μπορείς με τον καιρό να φτιάξεις διάφορες μπασκετικές ιστορίες σε μεταξύ τους παιχνίδια. Αλήθεια θυμάται κανείς κάτι πυροτεχνήματα τύπου Νταρουσάφακα; Μπουντούζνοστ; Γκράν Κανάρια; Πέρασαν και δεν ακούμπησαν, επιβάλλεται να έχεις εγγυημένα συμβόλαια όπως επιβάλλεται κάθε χρόνο να προσθέτεις από 2 ομάδες, να ανοίγεις αγορές.

Η κίνηση να δοθεί εγγυημένο συμβόλαιο στην Μπάγερν, έγινε το Final Four στην Κολωνία και του χρόνου πάλι στη Γερμανία στο Βερολίνο, δείχνει μια τάση της Euroleague για να βάλει στο παιχνίδι μια χώρα με μεγάλο πληθυσμό και δυνατή αγορά. Η Μπάγερν έχοντας από πίσω το ποδοσφαιρικό τμήμα δεν είναι τυχαία επιλογή. Κόσμο έχει και χρήμα, ενώ έχει ακόμα και κάτι βασικό… το πλάνο! Τέτοιες ομάδες θέλει η Euroleague με πλάνο και σωστό σχεδιασμό και μην σαν κάνει εντύπωση εάν τη δούμε σύντομα σε Final Four. Φέτος με μικρό μπάτζετ μπήκε στην 8άδα και έκανε “κηδείες” σε κλασσικές έδρες, βοήθησε και ο Covid που είχε άδεια γήπεδα για να τα λέμε όλα, αλλά έδειξε καλά πραγματάκια το σύνολο της.

Εάν διαβάσετε παλιά μου κείμενα και πότε τα έγραφα για τη Euroleague για το προς τα που θα πάει θα καταλάβετε ότι είναι απλή λογική και όχι κάποια μαντεψιά.

Τώρα… στα περί Εθνικής με Σπανούλη και τους άλλους παίκτες είναι δύο διαφορετικά πράγματα που έχουν διαφορετική οπτική.

Ο Σπανούλης κατά πάσα πιθανότητα φέτος θα είναι η τελευταία του σεζόν ως παίκτης. Θα μιλήσει με Αγγελόπουλους για να ακολουθήσουν διαδικαστικά θέματα σε κάθε έδρα που θα παίζει εκτός. Κακά τα ψέμματα ο Σπανούλης είναι το “πρόσωπο” της Euroleague και ένας ενεργός θρύλος για το τουρνουά, οπότε πιστεύω σε κάθε έδρα θα υπάρχουν οι ανάλογες εκδηλώσεις αφού χαίρει σεβασμού από όλη τη Ευρώπη και έτσι αρμόζει σε έναν G.O.A.T

Η επιλογή του να παίξει ξανά στην Εθνική έχει να κάνει μόνο και μόνο για το κλείσιμο της καριέρας του. Να τον δουν και τα παιδιά του τώρα που έχουν μεγαλώσει και καταλαβαίνουν σε έναν τελευταίο χορό με το εθνόσημο. Μόνο για αυτό θέλει ο Βασίλης να γυρίσει και για τίποτε άλλο, εξάλλου σε όλες τις μεγάλες στιγμές της Εθνικής ήταν παρών.

Οπότε αυτομάτως βγαίνει από το κάδρο το #mexritelous και το εμπάργκο του Ολυμπιακού επί της ΕΟΚ. Με ότι έχει συμβεί έχουν καταλάβει ότι η εποχή Βασιλακόπουλου μπαίνει στο χρονοντούλαπο οπότε ίσως ίσως σιγά σιγά γυρίσουμε σε μια νέα κανονικότητα.

Η συμμετοχή των υπόλοιπων παικτών στην Εθνική προσωπικά εμένα δεν με ενοχλεί αλλά μόνο καλό θα κάνει. Καλό γιατί οι παίκτες του Ολυμπιακού αφού δεν παίζουν Α1 έχουν μεγάλο διάστημα χωρίς αγώνες, η επόμενη σεζόν κάπου Οκτώβριο θα ξεκινήσει οπότε το να μπουν σε ένα mood προπονήσεων και επίσημων αγώνων θετικό θα είναι για αυτούς αλλά και για τον προπονητή που θα δει παίκτες του να έχουν συμμετοχή και όχι να κάνουν τα μπάνια τους.

Επίσης είναι λεπτή γραμμή το να έχεις κόντρα με την ομοσπονδία αλλά να μην τιμάς το εθνόσημο. Σίγουρα στα νεύρα μας όλοι το έχουμε πει, δεν μας νοιάζει η Εθνική και μάλιστα η Εθνική του Βασιλακόπουλου που λέμε… αλλά δεν είναι έτσι. Όταν παίζουν σε ένα τουρνουά φοράνε τη γαλανόλευκη και ακούγεται ο εθνικός ύμνος και κανένας Βασιλακόπουλος δεν παίζει εκείνη τη στιγμή.

Το ότι πάντα κάποιος θα βρίσκεται να καπελώνει τις επιτυχίες ως δικές του πάντα συμβαίνει αλλά είμαι σίγουρος ότι και οι παίκτες γραμμένα έχουν πρόσωπα και καταστάσεις. Για πάρτη τους και για την Ελλάδα παίζουν, για κανένα παράγοντα και πολιτικό δεν παίζουν, αυτό να είστε σίγουροι…

Τέλος ένα μπράβο στον Μάντζαρη που ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Sport24 στο YouTube μετά τον τελικό της Euroleague και είπε πράγματα που άλλοι ίσως δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να πουν. Μάλιστα ο δημοσιογράφος σε κάποιες στιγμές έδειχνε ξαφνιασμένος γιατί μάλλον δεν τα είχε ξανακούσει… ή δεν πιστεύει ότι μπορεί να γίνονται έτσι τα όσα ανέφερε ο Μάντζαρης… Όσοι έχουμε μνήμη πάντως θυμόμαστε τις εποχές του Sport24 Radio σε κάτι βραδινές εκπομπές από συγκεκριμένους δημοσιογράφους τι έλεγαν και τι παιχνίδι έπαιζαν… δεν κατεβήκαμε από τον Άρη…

Εν κατακλείδι οι Αγγελόπουλοι πήραν μια σωστή απόφαση, τα γεγονότα και ο καιρός έδειξαν ότι σωστά την πήραν και στην Α1 μόνο με τους δικούς τους όρους θα συμμετέχει η ομάδα. Το εάν τα παιχνίδια – προπονήσεις έλειψαν μπορεί ναι μπορεί όχι… πάντως στην Euroleague πάνω από τον ΠΑΟ τερμάτισε που είχε αυτά τα παιχνίδια… λύση πάντως βρήκαν με τα παιχνίδια της Δευτέρας όπου μια χαρά ήταν και κόστιζαν στην ΚΑΕ… δεν ήρθαν τσάμπα οι ομάδες να παίξουν, ταξίδια, διαμονές και covid test αν δεν κάνω κάποιο τραγικό λάθος τα κάλυπτε η ΚΑΕ…

Η σεζόν λοιπόν θα αργήσει και θα έχουμε θερμό καλοκαίρι με τον νέο σχεδιασμό. Θέλει υπομονή γιατί το βασικό είναι να ξεκαθαρίσει εάν ο Ολυμπιακός θα παίζει Α1. Αυτό θα κρίνει και το ρόστερ αναλογία ξένων Ελλήνων, οπότε δεν θα έχουμε την περσινή εικόνα που έκλεισαν γρήγορα οι μεταγραφές και όλοι μας ήμασταν ενθουσιασμένοι για να τα λέμε όλα…

Σίγουρα το πρώτο που πρέπει να κλείσει είναι το θέμα του Βασίλη που πιστεύω θα μείνει για μια τελευταία σεζόν, έτσι ώστε να τερματίσει μια μεγάλη καριέρα με τον κόσμο στην εξέδρα όπως του αξίζει.

Εδώ θα είμαι για τα επόμενα…